Abandonul de familie; despre infracțiune și declanșarea acțiunii penale

infractiunea de abandon de familie
Infractiunea de abandon de familie, declansare actiune penală, conditii de nepedepire

Cele mai importante aspecte ale infracțiunii de abandon de familie, vor fi expuse în continuare. Cam ce este mai important de știut. Pentru detalii concrete, cum să vă apărați sau dimpotrivă, cum să faceți o plângere în acest sens, vă sugerăm să apelați la un avocat. Sau, dacă sunteți un autodidact conștiincios, o puteți face și singur. Citiți site-ul nostru și veți dobândi această abilitate.

Este o infracțiune care se referă la situații delicate. Legiuitorul a decis că fiind vorba de relații de familie să impună anumite criterii de pedepsire. De asemenea, a inclus-o în rândul infracțiunilor la care acțiunea penală începe doar la cererea părții vătămate. Se adresează în principal următoarelor categorii:

  • soții între ei;
  • persoana adoptată și cel care adoptă;
  • rudele în linie dreaptă, de exemplu bunicul cu nepotul;
  • frați și surori;
  • foștii soți.

Infracțiunea de abandon de familie

Abandonul de familie este o infracțiune care se referă la neplata pensiei alimentare sau neexecutarea unor obligații față de o persoană (partea vătămată), de către o alta care este obligată pin lege să facă acest lucru. Obligația este stabilită (de regulă) printr-o sentință judecătorească. Mai există și situația când un avocat sau un notar conferă titlu executoriu unui acord de mediere, vezi mai jos.

Condițiile infracțiunii, declanșare și cauze de nepedepsire

Ca să deveniți infractor, autor al infracțiunii de abandon de familie trebuie să îndepliniți una din condițiile articolului 378 din Codul Penal respectiv:

  • să părăsiți, să alungați sau să lăsați fără ajutor și astfel să-l expuneți la suferințe fizice sau morale pe acela pe care aveți obligația de a-l întreține;
  • să nu vă îndepliniți cu rea-credință obligația de întreținere;
  • să nu plătiți timp de trei luni obligația de înreținere stabilită.

Obligația de întreținere, respectiv pensia alimentară poate fi stabilită în bani, de regulă, dar se poate decide a fi și în natură. Totul depinde de decizia instanței sau de învoiala părților.

Dacă sunteți în situația de a primi pensie alimentară trebuie să faceți o plîngere. Altfel dosarul penal nu va exista. Deci, rețineți, acțiunea penală nu se declanșează decât la plângerea persoanei vătămate.

Pedeapsa pentru infracțiunea de abandon de familie poate fi de amendă sau închisoare de la 6 luni la 3 ani. Însă, dacă debitorul își plătește obligațiile înainte de a fi dată o decizie definitivă în instanță, acesta nu este pedepsit. Pentru detalii consultați un avocat care vă poate spune și cum puteți primi pensie alimentară retroactiv.

Caz particular: Neplata pensiei alimentare stabilite la mediator

Câteva cuvinte despre neplata pensiei alimentare stabilită printr-un acord de mediere. Stabilirea obligațiilor de întreținere, detalierea acestora pot fi stabilite și printr-o tranzacție judiciară, respectiv un acord de mediere. Acesta este prezentat instanței odată cu cererea de divorț.

Un caz particular este acela în care acordul de mediere stabilește clauze pentru obligația de întreținere. Indiferent că este vorba de plata în natură sau în bani. Dacă acordul de mediere este investit cu titlul executoriu el poate fi înaintat executorului judecătoresc. Investirea se poate face printr-un avocat, notar sau prezentarea în instanță. Desigur, partea vătămată poate declanșa și acțiunea penală pentru abandon de familie.

» Investirea cu titlu executoriu a acordurilor de mediere de către un avocat (inclusiv comercial)

Considerații despre plata pensiei alimentare

Acum, după ce am prezentat abandonul de famile, cum și de ce „apare” această infracțiune, o să vă expun câteva idei. Cu un punct de vedere care nu vine deloc de la un avocat. În principal, după cum ați realizat, acest tip de infracțiune este legat de (ne)plata pensiei alimentare. Am întâlnit nenumărate cazuri când, în timpul rezolvării efectelor divorțului, una dintre părți se exprima ceva de genul: „Nu-mi trebuie pensie, vreau doar să scap de el (sau de ea)! Mă ocup singură, poate să vină când vrea, dar nu-mi trebuie nimic de la el!”

Da, o mențiune, dacă în urmă cu să zicem 50 de ani, aproape invariabil copilul rămânea în grija mamei, astăzi nu este nimic neobișnuit ca tatăl să aibă grijă de minor și să primească pensia. Asta ca o paranteză. Cel care este beneficiarul pensiei de întreținere este în fond creditor.

Îmi permit să vă dau o sugestie omenească. Nu are sorginte nici juridică, nu vi-o spune nici un avocat și nici un mediator. Este ceva uman. Nu cădeți în această capcană! Indiferent că este cu voie sau fără de voie, să nu oferi pensia de întreținere conduce la ceva ce am putea numi sui-generis infractor moral.


Înlocuiți pensia alimentară cu o atitudine creativă

Nu fiți pasiv! Celălalt părinte ar putea folosi pasivitatea printr-o educație părtinitoare: „Vezi? Dacă eu nu cer pensie alimentară, nici nu primești nimic!” Efectul îl veți vedea mai târziu și nu vă va avantaja…

De cealaltă parte, dacă părintele care crește copilul refuză contribuția celuilalt, cam tot acolo ajungem. La o culpă morală. Singura diferență este că vă va veni greu să demonstrați acest lucru. De ce? Simplu. Pentru că dacă țineți la copilul dvs nu veți avea interesul să stricați relația lui cu părintele „parșiv”. Chiar dacă nu vă avantajează, dacă veți insista (și veți reuși) să demonstrați că ați vrut să contribuiți dar ați fost refuzat, veți obține un copil care are relația stricată cu ambii părinți, nu doar cu unul. Și nu cred că fiind un părinte iubitor doriți acest lucru.

Așadar, cea mai bună soluție este diplomația. Oferiți cadouri folositoare, contribuiți la creșterea copilului cu chestiuni care nu se pot refuza. Iar o metodă foarte bună este să faceți un cont cu economii special destinate copilului dvs. Pe care o să i-l dați când va veni vremea.

Și am convingerea că orice avocat vă va recomanda aceste lucruri.

V-am făcut aceste sugestii bazate pe experiențele pe care le-am întâlnit. Chiar și cei mai înțelegători „divorțați” spun că vor face așa și pe dincolo. Însă nu se știe cum va continua viața lor, ce alți parteneri vor avea și cum vor privi relația dvs cu copilul din altă căsnicie. Pe care, este datoria dvs să contribuiți la creșterea lui. Sunteți responsabil.

cauta un avocat in Timisoara