Termenul „avocat digital” se referă la un avocat care utilizează tehnologia digitală pentru a-și ajuta clienții să-și rezolve problemele juridice. Aceasta poate include utilizarea de platforme online pentru comunicarea cu clienții, gestionarea documentelor electronice și organizarea informațiilor juridice.
De asemenea, un avocat digital poate utiliza tehnologii precum inteligența artificială și analiza de date. Un astfel de profesionist al legii vă poate ajuta și la identificarea unor soluții juridice. Puteți lua decizii în funcție de datele pe care le aveți astfel la dispoziție.
Este important să rețineți că, deși un avocat digital utilizează tehnologia, acesta rămâne un avocat calificat. Altfel spus, în cele din urmă este un profesionist autorizat. Este un om. El poate practica în cadrul instanțelor judecătorești vă poate da sfaturi juridice și/sau vă poate oferi asistență legală în fața instanței.
Interpretarea termenului de „avocat digital”
O definiție clară a termenului de „avocat digital” încă nu a fost realizată sau acceptată oficial. Așadar, putem interpreta sintagma în mai multe moduri, în funcție de contextul în care este aceasta folosită. Astfel, putem avea situații care se referă în mod direct la specializarea avocatului.
Un „avocat digital” sau „avocat online” poate fi un profesionist care își desfășoară activitatea prin intermediul internetului și a tehnologiilor digitale. Aceștia pot oferi servicii de consultanță juridică online, pot crea documente și pot ajuta clienții să rezolve probleme legale prin intermediul e-mailului, chat-ului sau videoconferințelor.
Avocați specializați în dreptul digital
Un avocat cu o astfel de specializare, în principiu, vă poate oferi asistență juridică în legătură cu problemele apărute în contextul tehnologiei și mediului online. Ca de exemplu:
- Consultanță privind protecția datelor personale, deja binecunoscutul termen de GDPR, dar pe care cei mai mulți oameni îl înțeleg doar la modul general.
- Asistență juridică (și eventual reprezentare în instanță) în legătură cu protecția drepturilor de autor, respectiv a proprietății intelectuale. Aceste probleme sunt o imensă „pâine de mâncat” pentru avocați, căci furtul sau modificările de texte, imagini sau alte opere sunt o chestiune la ordinea zilei. Un avocat care vă oferă această protecție poate fi chiar un partener pentru creatorii de conținut sau administratori de lucrări cu acest caracter.
- Avocați specializați în comerțul electronic, redactarea contractelor online sunt de fapt cei car transpun principiile domeniului contractual în mediul online. Ei vă pot oferi consultanță la negocierea și redactarea contractelor. Vă asigură de modul în care o tranzacție sau un contract semnat online are valabilitate. De asemenea, un astfel de avocat vă poate scuti de multe neplăceri provenite de la parteneri rău-platnici.
- Avocații specializați în infracțiunile cibernetice, în rezolvarea juridică a atacurilor de gen ransomware, de exemplu, sunt probabil o nouă direcție de specializare.
Tehnologia avansează extraordinar de rapid și este de prevăzut că numărul avocaților specializați în domeniul digital va fi din ce în ce mai mare. Se vor diversifica atât problemele juridice pe care le pot rezolva cât și modul de interacțiune concretă.
Avocatul digital – program software, platformă online…
Termenul de avocat digital mai poate fi folosit și în cazul în care ne referim la un program software specializat. O platformă online, o aplicație care oferă asistență juridică sau chiar o colecție de spețe, baze de date care expun o anumită jurisprudență.
Aceste programe pot fi folosite de către avocați sau de către persoanele fizice care doresc să primească sfaturi juridice rapide și accesibile prin intermediul tehnologiei digitale. Sau, de exemplu, oferă informații despre legile și reglementările în vigoare. Pot fi de asemenea oferite soluții juridice cu caracter general sau personalizate pentru diferite probleme.
Platforme digitale pentru avocați și clienți
În România există (până acum) câteva platforme dedicate relației dintre clienți și avocați. O să spun câteva cuvinte despre acestea, fără a intenționa să vă îndrum spre una sau spre alta.
- Avocatnet.ro este una dintre cele mai vechi platforme digitale cu caracter juridic de la noi. Nu este doar pentru avocați, ci și pentru celelalte categorii de profesioniști în drept. Inclusiv pentru mediatori și juriști. Are un caracter de portal dacă pot spune așa. Este destinată unui public mai amplu, căci prezintă informații și articole care tratează legislația actuală. Desigur că se pot face conturi și pagini speciale de avocați. Te poți abona la newsletter. Portalul are un puternic caracter de actualitate legislativă.
- Avocatura.com seamănă într-o anumită măsură cu cel de mai sus. Încă din prima pagină observ că oferă consultanță live. N-am testat. Își propune și acesta să creeze un fel de index cu avocați, oferă abonamente, articole, pagini pentru avocați. Dar, în ziua în care scriu eu despre site observ că duce lipsă de actualizări. Cum s-ar zice, la prima vedere, pare lăsat în conservare. Nu știu ce succes oferă acesta sau Avocatnet clienților care-și caută un avocat.
- Avocat.ro este o platformă mai nouă destinată în primul rând avocaților și celor care caută asistență juridică. Oferă informații știri și este realizat în colaborare cu site-ul de informații economice profit.ro. Cred că principalul scop pentru care a fost creat este intermedierea contactului dintre avocat și client, în funcție de specializare și tipul de materie.
- NewLaw.ro este ultimul venit printre platformele puse la dispoziția avocaților și clienților. Încă din start este declarat scopul platformei: intermedirea contactului dintre avocat și client. Site-ul începe cu un formular de care te invită să cauți un avocat de care ai nevoie, acolo unde vrei!
Opinia mea este că aceste platforme destinate în primul rând avocaților și clienților, soluții de intermediere de servicii juridice dacă vreți, vor mai apărea. Mediul online este deosebit de dinamic iar un avocat digital va fi un termen foarte utilizat.
Aplicații avocați-clienți din afara României
Cum spuneam, soluțiile digitale pentru avocați sunt relativ la început, dar în plină expansiune. Am inventariat pentru dvs câteva aplicații-platforme, cum doriți să le spuneți. În fond, ele sunt destinate aceluiași scop. Respectiv cunoașterii legislației și mijlocirii contactului dintre avocat și clientul său, de oriunde ar fi aceștia.
Aceste platforme digitale disponibile pentru avocați pot fi folosite pentru a îmbunătăți productivitatea, comunicarea și gestionarea cazurilor, pentru exemplificarea cu spețe. În continuare, câteva exemple.
- Clio este o aplicație deținută de Themis Solutions Inc din Canada, o firmă de IT de fapt. Conform celor de la „The Law Society” (din Anglia și Țara Galilor), ar număra 150.000 de utilizatori. Aria de cuprindere ar fi de 90 de țări. Desigur, nu toți sunt avocați, dar orice client poate găsi un astfel de profesionist. Mai mult, platforma pune la dispoziție inclusiv metode de plată și formulare fiscale, precum și o bogată documentație de cazuri și jurisprudență.
- MyCase este o aplicație folosită de avocații din 15.000 de case avocatură. Proprietarii acesteia sunt localizați în San Diego și au dezvoltat platforma din 2010. Creatorii site-ului sunt și ei IT-iști. Platforma pune la dispoziția clienților ei, avocați sau companii, atât interfața de contact cât și mijloace folosite pentru plata onorariilor, interfață de comunicare. De asemenea baze de date gestionate în sistem cloud. O bibliotecă cu informații legislative și spețe…
- Everlaw se adresează unor altfel de avocați și juriști. Se localizează în Oakland California dar declară că are sedii inclusiv la Washington, New York și Londra. Site-ul Everlaw își afirmă încă din prima pagină principiile. Respectiv acelea că se adresează unui public mai specializat. Adică marilor case de avocatură, instituțiilor și agențiilor guvernamentale. Într-un cuvânt, pare a avea un aer mai oficial. Oferă clienților săi posibilitatea de a crea și stoca documente (cloud) precum și găsirea de informații privind stadiul procesual al diferitor litigii.
- Westlaw este de fapt o bază de date pentru avocați de top. Oferă o colecție de informații juridice, acces la legi și jurisprudența (drept anglo-saxon). De asemenea articole și comentarii în limba engleză. De menționat că nu este deloc gratuită, cel mai ieftin abonament fiind unul cu peste 100 dolari pe lună. De la acest preț se pot adăuga diferite opțiuni și tarife.
Dacă sunteți avocat și vreți să vă înscrieți în vreuna din platformele digitale de mai sus (sau o alta) ar fi recomandat să o alegeți în funcție de criteriul dvs de interes. Mai întâi studiați-o, testați-o, mai ales dacă trebuie să plătiți un abonament pentru aceasta.
Am încercat să prezint cam ce înseamnă un avocat digital. După cum ați realizat, am putea spune că termenul are de fiecare dată alt sens, în funcție de contextul în care-l folosim.
Lasă un răspuns