Palatul Dicasterial din Timișoara; e plin cu avocați

Palatul Dicasterial Timisoara, de justiție
Palatul Dicasterial Timisoara, de justiție

Palatul Dicasterial din Timișoara este singurul edificiu din România dedicat justiției și care poartă acest nume. Este zona de activitate a unuia dintre cele mai active barouri din țară, respectiv Baroul Timiș. Aici a și fost instalat încă din 2018, la parterul clădirii, un tablou electronic de avocați. Acesta era, cel puțin la vremea aceea, poate cel mai evoluat sistem din România de acest gen. Vezi interviul cu avocatul Sergiu Stănilă, decanul baroului.

Palatul dicasterial din Timișoara găzduiește sediul Judecătoriei, al Tribunalului și Curtea de Apel. De asemenea, mai găsiți și sedii de birouri de avocați care nu au sedii individuale…

Când spui dicasterial te referi la justiție. În general la un loc, o clădire, o adunare unde au loc activități juridice. O clădire sau o încăpere folosită pe post de judecătorie, unde găsești judecători, avocați, grefieri… adică profesioniști în drept. Palatul Dicasterial din Timișoara este, din acest punct de vedere, un loc plin de judecători, avocați, ba chiar și procurori.

Palatul Justiției din Timișoara nu a fost construit de la început cu acest scop. Destinația lui inițială era de centru administrativ în organizarea imperială. Actuala construcție este a fost edificată între 1855-1860. Are dimensiuni impresionante și este așezat pe trei străzi. Este ridicat pe trei nivele și se spune că are atâtea ferestre câte zile are anul. Inițial avea 273 birouri și peste 29.000 de metri pătrați. Inițial, după cucerirea Banatului de către austrieci, aici era o altă clădire, mai mică.

„Popularea” palatului cu magistrați s-a făcut imediat după al doilea război mondial. Palatul Dicasterial este o clădire simbol pentru Timișoara. La parterul lui sunt și birouri comune pentru avocați, membri ai Baroului Timiș. Aceia care au biroul „la comun” cum se spune.

Etimologia termenilor

Dikasterion este un termen folosit de grecii din Atena antică. Avea sens de tribunal al poporului și controla actele juridice emise de „Ekklesia”. Un fel de Curte Constituțională dacă doriți, dar care combina și atribuțiile Avocatului Poporului de astăzi. Grecii au exportat instituția Dikasterionului inclusiv în Egipt. Aceștia au cunoscut-o sub dinastia ptolemeică (305-30 BC).

Termenul de „dicasterial” a fost importat-adaptat și de către romani. În latină, termenul de bază este „dicasterium”, care se referea la o instanță de judecată. Respectiv o instituție care se ocupă de activități juridice. În Roma antică, un dicasterium era un tribunal format dintr-un grup de judecători aleși.

Termenul „dicasterial” în evul mediu definea un tribunal bisericesc ce se ocupa de procese de divorț. Acest termen a fost preluat în diverse limbi europene, inclusiv în limba română. Însă, ca sens, a evoluat. Astăzi, în general, cuvântul este folosit pentru a descrie ceva legat de un tribunal, o instanță judiciară, un proces de judecată.

Cuvântul avocat provine și el din latină. În latina medievală, termenul „advocatus” era folosit pentru a desemna o persoană care acționează în numele sau în apărarea alteia. În sensul său original, „advocatus” se referea la o persoană chemată să ofere ajutor altcuiva într-un context legal.

De-a lungul timpului, termenul a evoluat și a fost adoptat în diverse limbi europene. Astfel, în franceză, cuvântul a devenit „avocat”, în italiană „avvocato”, iar în engleză „advocate” și „lawyer”. În multe limbi, inclusiv în română, termenul „avocat” se referă la o persoană specializată în practica juridică și care oferă asistență juridică sau reprezentare în fața instanțelor de judecată.

Barou provine din franceză – barreau – și înseamnă ordinul profesional al avocaților.

Proces – din latinescul processus – înseamnă a intenta cuiva o acțiune pentru a-l aduce în fața justiției, respectiv a unei instanțe de judecată.

» Cum devii avocat în România și ce faci pentru a avea succes

cauta un avocat in Timisoara