Avocat sau mediator!? Ce diferență este între aceștia…

avocat vs mediator
Avocat vs mediator, principalele diferențe dintre cele două profesii juridice

Diferența dintre un avocat și un mediator este așa, ca o ceață, mulți români nu cunosc deosebirea. Nu este neapărat vina lor. Este a statului român care nu s-a obosit foarte mult în a promova medierea în România. Și nici nu și-a bătut capul cu educația juridică. Acest articol își propune în a vă face o introducere în esența profesiilor de avocat și mediator.

Sunt două profesii cu roluri diferite în rezolvarea conflicteor dintre părți. Abordarea lor este (am putea spune) diametral opusă, locul lor în sistemul juridic românesc este și el absolut dferit. Singura trăsătură comună a avocaților și mediatorilor este aceea că ambele sunt chemate să rezolve conflicte juridice. Sau măcar să-și aducă o contribuție.

Ce este și ce face un avocat

Avocatul este în primul rând un absolvent de drept. Un membru al unii barou, o asociație profesională cu standarde de un înalt nivel. Un avocat își reprezintă clientul în instanțe, îi acordă asistență juridică în relația cu organele judecătorești. Sau doar oferă consultații ori redactări de acte, se ocupă de bucătăria juridică a unei firme, asociații, organizații… Am putea spune și că avocații sunt angajați de la începutul și până la sfârșitul unei spețe.

Un avocat poate încheia cu clientul său un contract de reprezentare temporară sau permanentă. Un fel de medic al casei în ceea ce privește asistența juridică. Un avocat bun vă va oferi mereu sfaturile de care aveți nevoie.

» Avocat celebru sau bogat, ce ai vrea să fii?

Abordarea speței de către avocat se face însă de pe o poziție de opoziție cu avocatul părții adverse. Are datoria să-și apere clientul și să determine ieșirea „victorioasă” a acestuia din orice situație. El va adopta o poziție de atac sau apărare, după cum cere cazul și putem spune că un avocat bun este cel care fie câștigă procesul, fie își scoate clientul nevinovat în cazurile penale.

Rolul unui mediator este de a evita instanța

Ca să începem cu prima diferență față de avocat: un mediator nu este neapărat absolvent de drept! Aceasta pentru că medierea are o cu totul altă abordare, este dacă vreți o alternativă, un fel de justiție paralelă, deși s-ar putea spune că acest din urmă termen este o exagerare. În mediere, spre deosebire de disputa dintre avocați, se pleacă de la un principiu total diferit. Mediatorul urmărește ca părțile să ajungă la un compromis, adică la un „acord de mediere”. De fapt este actul principal al medierii, scopul esențial. Juridic se numește o tranzacție.

Diferența este de abordare, cum am spus. Mediatorul este neutru față de părțile participante, le facilitează ajungerea la compromis. Nimeni nu este obligat să accepte o înțelegere care nu-i convine, așadar se poate spune despre mediere că este ceva care avantajează ambele părți. Acordul semnat de acestea nu este întotdeauna o situație care ar putea fi pronunțată de un judecător. Mediatorul obține de fapt o pace. Mai lasă unul, mai lasă celălalt și astfel se evită instanța.

» Litigii de vecinătate; rolul avocatului și al mediatorului

Mediatorul nu oferă neapărat soluții juridice ca la carte, cum e cazul partajelor pronunțate de judecători de exemplu, ci extrage dorința părților. O pune pe hârtie (și evident că este legală).

În momentul de față, medierea se află pe un drum ascendent dar anevoios totuși. În principal din cauza lipsei de promovare.

Ce este de preferat: serviciile avocațiale sau medierea?

Ca de obicei, nu există o soluție universal valabilă. Și unii și alții au rolul lor. De serviciile unui avocat aveți parte chiar prin lege dacă nu vă permiteți. Există numeroase situații în care prezența avocatului este impusă de lege. Mediatorul este doar facultativ. Și da, există ideea preconcepută că dacă te chemaă mediatorul trebuie să te prezinți la mediere. Nu este adevărat. Medierea este o opțiune facultativă, nimeni nu te poate obliga să alegi medierea în locul unei acțiuni în instanță!

Este adevărat însă că la nivelul instanțelor judecătorești s-a adoptat regula de a recomamda medierea în locul continuării procesului. Părților în litigiu li se recomandă, în unele tipuri de spețe, să ajungă la o înțelegere.

Medierea poate degreva instanța judecătorească de povara unor spețe care se pot rezolva foarte ușor și ieftin prin mediere. Este o opțiune viabilă, mai ales în situația actuală, când există deficit de personal și supra-aglomerare. Îm același timp, un avocat poate apăra excelent drepturile clientului său. Spre deosebire de mediator, care este mai degrabă preocupat de stabilirea înțelegerii.

Așadar, avocat sau mediator? De la caz la caz, ambele profesii pac parte din sistemul juridic românesc și pentru a face o alegere corectă este bine să vă informați.

» Procedura la mediator. Medierea pe scurt

» Spețe la mediator care sunt imposibile

cauta un avocat in Timisoara