Este plauzibil că un avocat ar avea mult de lucru cu recuperarea daunelor (banilor) cuveniți din drepturi de autor pentru imagini? Mă refer la fotografiile folosite fără drept pe site-urile și blogurile personale. Dar cine l-ar angaja pe acest avocat? Este un subiect oarecum fierbinte și cel puțin interesant. Și, veți vedea, foarte stresant…
În primul rând, ar trebui înțeles că folosirea unei fotografii, a unui text sau orice alt gen de operă de artă fără încuviințarea proprietarului acesteia este interzisă. Folosirea operei adică trebuie să se facă în condiții bine definite, respectiv licențierea acesteia. Nu trebuie încurajat furtul de proprietate intelectuală. Însă nu trebuie căzut nici în partea cealaltă, a abuzului de drept.
Lumea în care trăim este diversă. Și observ, ca și dvs de altfel, că unui avocat care te-ar „urmări” pentru că ai făcut o greșeală îi corespunde un altul, respectiv cel care te apără de abuzuri. Așadar, într-un sens mai larg, legea drepturilor de autor ar trebui să dea de lucru tuturor. Și avocaților de bună credință, dar și scammerilor. Cine sunt scammerii? În traducere ar însemna escroci.
Și cine plătește? Aici este întrebarea, ne aflăm într-un cerc închis. Dacă nu avem un conflict juridic, atunci putem crea unul!? Articolul de față este o invitație la meditație și la aplicarea unor reguli de bună purtare.
E-mailuri amenințătoare cu avocații specializați în copyright
Totul începe cu un e-mail în care sunteți anunțat că ați folosit o imagine care nu vă aparține. V-ați folosit de o fotografie pe un site și trebuie să faceți dovada că aveți o licență valabilă. Sunteți invitat de asemenea să contactați un avocat specializat în proprietatea intelectuală pentru a vă pune la curent cu riscurile. Cu daunele uriașe pe care suneți pasibili să le plătiți dacă nu sunteți posesor de licență.
Însă vi se oferă și șansa de a „scăpa ieftin” dacă plătiți o taxă. Adică vi se propune o înțelegere ca să nu ajungeți la un proces. Vi se indică modalitatea de plată și link-ul unde a fost găsită fotografia pe site-ul dvs. Adică dovada faptei dvs.
Ce fac oamenii care primesc așa ceva? Este adevărat că aceste e-mailuri sunt înspăimântătoare! Tremură carnea pe tine când te gândești că dacă nu plătești vei ajunge să datorezi nu știu ce sumă, cheltuieli de judecată, onorarii de avocați…
Sunt oameni care plătesc. Alții ignoră mesajul. Unii nu-l primesc pentru că le intră în folderul spam. Și mesajele vin în continuare. Uneori primiți scrisori. Intră groaza în voi și căutați pe internet situații similare. Ce-au făcut și ce s-a întâmplat cu alții?
În România nu am găsit spețe pe această temă. Cele mai cunoscute mesaje privind încălcarea drepturilor de autor provin de la expeditori precum PicRights, Copytrack. Mesaje primite și de utilizatori din România (site-uri de prezentare, bloguri) dar despre care, repet, nu am găsit informații că ar fi fost pocese și în România.
Ce este trollingul în copyright
În primul rând, trebuie făcută precizarea că firmele care vă expediază acele e-mailuri amenințătoare de mai sus nu sunt societăți de avocatură. Nu sunt avocați! Aceștia sunt trollii. O definiție destul de bună a trollingului de copyright o găsiți pe wikipedia. Sau, mai jos, explicată „băbește”.
Trollul de copyright este acea entitate implicată în protecția drepturilor de autor. Însă, marea particularitate este aceea că nu luptă pentru respectarea și corecta retribuție a acestora. Un troll caută persoane care încalcă legile drepturilor de autori. Și încearcă să facă profit de pe urma încălcărilor. Celor care au greșit (conștient sau nu) li se oferă însă șansa de a plăti o taxă pentru a stinge litigiul. Altfel, „cazul” dvs va fi dat unui avocat specializat în proprietate intelectuală.
Deci, trollii fac profit din nerespectarea regulilor.
Speriați de procese, de onorarii avocațiale, pierdere de vreme, stres sau orice altceva, unii „delincvenți” plătesc. Sau se târguie și plătesc mai puțin.
Cum vă depistează trolii?
Sunt sisteme informatice, software care caută, totul este făcut cu o mașină. Nu stă nimeni pe Google să depisteze cine folosește fără drept o imagine.
În esență însă, trollingul este un abuz de drept și, deși este cunoscut în general pentru încălcări ale legii pe internet, noțiunea este mai veche. Ea a fost folosită în special pentru încălcări ale legii brevetelor încă de la sfârșitul sec XIX și secolul XX. Vezi referirea la Thomas Wall (1870) pag 63 din Copyright Trolls and Presumptively Fair Uses.
Trolli sunt așadar un fel de cesionari ai drepturilor de autor. Ei depistează cine le încalcă, încearcă să obțină profit și dacă nu reușesc „cu vorba bună”, cazul respectiv este dat unui avocat. Este legal? Nu, am putea spune că e la limita legii. În orice caz este lpsit de scrupule iar mai jos veți înșekege că este chiar abuz.
Trolli sunt văzuți mai permisiv în SUA, acolo se tratează destul de diferit proprietatea intelectuală. În Europa, entităților care sunt constituite pentru a face profit din încălcarea drepturilor de autor, tendința este de a nu li se permite să pretindă foloase. (Vezi jurisprudența Curții Europene de Justiție, art 134-2 avocat general Maciej Szpunar)
Despre avocații aliați și cei împotriva trollingului
Există în SUA o mare societate de avocatură, respectiv Higbee & Associates, care lucrează pentru clienți cu spețe de proprietate intelectuală. Se pare că ei lucrează în mod deosebit cu PicRights, trollii de care am spus. Chiar lucrează, nu am motive să cred că nu este așa. Adică îi reprezintă. Se pare că printre cele mai „sonore” nume din „portofoliul” PicRights sunt Agenția France Presse, Reuters, Associated Press…
În realitate, lucrurile sunt destul de nuanțate.
Recuperarea prejudiciilor de la cei care încalcă legea copyrightului…
Pe site-ul Justanswer.co.uk, se oferă răspunsuri de la avocați pentru diverse chestiuni. Una dintre acestea a fost pusă în legătură cu postarea unei fotografii preluate din presă. Puteți să vedeți dialogul dintre utilizator și avocat. Ideea este că, din informațiile prezentate, aflăm despre un prag (în Regatul Unit) de 10.000 de lire de la care ar trebui să merite raportarea litigiului la o judecătorie. Sub această valoare cererile se judecă într-o procedură simplificată.
(În România, acum, acest prag este de 10.000 de lei, dar foarte probabil va fi ridicat la 50.000 de lei.)
Așadar, apar costuri care, în raport cu câștigurile eventuale ale procesului, fac ca o posibilă dispută în instanță să nu mai aibă loc. Eventual se va soluționa prin procedura de judecată a cererilor cu valoare redusă. Totul depinde de nivelul pretențiilor precum și de cheltuielile adiționale. Cei de la PicRights știu acest lucru și de aceea sunt agasanți, trimit e-mailuri, mesaje astfel încât contravenientul devine intimidat. Și ca să scape, timorat, plătește ceva.
Studiu de caz; avocat american vs PicRights
Pe site-ul de avocatură „Cj Fox Law” putem observa o abordare concretă a subiectului. Astfel, într-un articol în care se vorbește despre aceste e-mailuri care vă solicită să plătiți o despăgubire, sunteți întrebați categoric: Ce faceți când vi se cere să plătiți o factură? Nu vă uitați întâi să vedeți despre ce e vorba? Plătiți așa, direct? Totuși, suntem în mileniul trei…
Aflăm că, de foarte multe ori, cei care solicită plăți pentru încălcarea acestor drepturi de autor, ei nici măcar nu beneficiază de acestea, nu sunt titulari și nici cesionari. Cea mai bună soluție este să cereți reclamanților să facă dovada. Veți constata, asemeni avocatei Caroline J Fox că, de foarte multe ori, aceștia nici nu sunt în drept să ceară așa ceva. Cu imaginile pentru a căror utilizare ilegală vor despăgubiri, cei în cauză nu au absolut nicio legătură.
Fiți convinși deci că nu trebuie să vă grăbiți cu plata. Studiați situația. Vedeți unde sunteți, ce opțiuni aveți, consultați-vă cu un avocat.
Puține imagini de presă pot fi declarate originale
La Cabinetul de avocați ai lui Alexandru Lazaregue, din Paris, este o opinie foarte clară despre trollingul desfășurat de PicRights: abuz de drept! Și vă invită: Dacă aveți astfel de probleme, sunteți invitați să apelați la serviciile acestora de avocatură.
Când vi se reproșează că utlizați fotografii cu caracter original, ar trebui să știți că puține imagini pot fi declarate originale, mai ales cele de presă. Urmăriți articolul indicat mai sus pe site-ul Lazarague și veți înțelege. Dacă citiți legea, în articolul 9 din Legea 8/1996, privind protecția drepturilor de autor, se spune că informațiile de presă, știrile, nu pot beneficia de protecția legală.
Alexandru Lazaregue chiar vă face o demonstrație despre ce înseamnă o fotografie originală. Pe cale de consecință. Avocatul merge mai departe și explică de ce este abuz. În dreptul UE există un principiu conform căruia justițiabilii nu ar trebui să se bazeze pe exploatarea încălcării drepturilor de autor. Este un abuz de drept folosirea încălcării copyrightului pentru a obține profit. Iar abuzurile trebuie sancționate.
Cum procedați la e-mailuri de la Copytrack, PicRights, etc…
Când primiți mesaje de la astfel de expeditori, primul lucru pe care ar trebui să-l faceți este să nu vă enervați. Să nu vedeți totul în negru. Mai jos, aveți un scurt ghid.
- Verificați dacă sunteți în situația în care ați fi pasibili de o plată de despăgubiri pentru atingerea proprietății intelectuale.
- Ștergeți imaginea în legătură cu care sunteți somat să plătiți. Ștegeți-o de peste tot pe unde o aveți. De pe server, din memoria cache…
- Nu intrați în discuție cu expeditorii mesajului. Nu deschideți linkurile cu așa-zisele cazuri care au fost deja deschise împotriva dvs.
- Nu semnați nimic fără a consulta un avocat.
- Nu plătiți nimic! Așa cum am spus mai sus, există numeroase situații în care sunteți în pericol de a cădea de fraieri. În orice caz, îainte de orice plată apelați la serviciile unui avocat specializat în copyright.
Așa cum rezultă, consultanța juridică în acest sens este unul dintre cele mai înțelepte demersuri pe care le puteți face. Până atunci, încercați să nu vă faceți sânge rău. Iar pe viitor, pentru a fi siguri că nu veți fi în situația de a plăti despăgubiri, vă recomandăm să nu folosiți decât imagini libere de drepturi de autor. Sunt suficiente site-uri de unde le puteți downloada.
Mai puteți citi: