Avocații din România implicați în dosarul Roșia Montană au cunoscut o creștere a cotei de piață nemaipomenită. Acest dosar, pentru care au fost trezite și aduse la suprafață până și cele mai mici urme de simț civic românesc, pare a fi însă o mostră de gangsterism clasic. Pentru a se descoperi însă cine sunt profitorii afacerii trebuie luată urma banilor. Parcă așa se spune, nu? Ia urma banilor și vei afla cine și cui profită…
Remarcabil este că o întreagă țară a fost pusă sub teroare: vai, o să plătim despăgubiri de miliarde de dolari! Nu se spunea nimic despre avocații cazului, doar despre pericolul imens care ne așteaptă. „Statul român este sub presiune, o să plătim din cauza unor anti-români, am putea face spitale cu acești bani, bla-bla-bla…”
În acest timp, valoarea acțiunilor companiei Gabriel Resources a crescut ca Făt Frumos.
Să ne înțelegem, avocații implicați în acest dosar nu și-au făcut decât treaba. Până la urmă, procesele se câștigă prin avocați iar deciziile sunt date de judecători. Instanțele (clasice sau de arbitraj) judecă pe bază de probe. Însă atmosfera este creată de alții, iar efectele acustice din media ale dosarului Roșia Montană au generat bani. Mulți bani. Și pierderi, evident, dar despre toate acestea vom mai vorbi.
» Avocații Gabriel Resources: White Case și Țucă Zbârcea și asociații
» Avocații pentru statul român: consorțiul format din LALIVE Geneva și LLDP – Leaua Lamcali Deaconu Păunescu
Gabriel Resources și scrâșnirea dinților
De la sfârșitul anului trecut și până în 8 martie valoarea acțiunilor Gabriel Resources a crescut astfel: de la 0,39 dolari canadieni la 0,87. Aflăm din zvonuri că 10% din acționari sunt români.
Dintr-un comunicat publicat pe Bursa de Valori București aflăm că BRK Financial Group (societate listată pr BVB, cu sediul în Cluj Napoca) are în portofoliu 1.266.350 acțiuni emise de Gabriel Resources. Cine dorește poate cumpăra la prețul 0,645 CAD.
Comunicatul BRK apărea pe BVB vineri, 8 martie, înainte de decizia ICSID în dosarul Roșia Montană. A fost o perioadă de câteva ore de oprire de la tranzacționare după care aceasta a fost reluată.
Două vorbe despre avocații câștigători
Din Ziarul Financiar aflăm că motorul acestui proces este avocat Crenguța Leaua, experimentată în arbitraje internaționale. Crenguța Leaua are un doctorat în drept și este profesor universitar la Facultatea de Drept din cadrul ASE. Ea este arbitru în dosarele internaţionale la Curtea de la Paris, la Vienna International Arbitration Center, şi la alte Curţi de Arbitraj Internaţional din mai multe ţări.
Dacă Gabriel Resources și firma de avocatură Țucă Zbârcea ar fi câștigat litigiul Roșia Montană? Speculațiile abia urmează, vom afla și cine a pierdut și cine a câștigat bani din acest mega-dosar de luptă împotriva anti-românilor!
Tarifele plătite de stat firmelor de avocatură sunt undeva către 150 euro pentru fiecare oră dedicată procesului. Procesul durează de 9 ani și în mod normal va trebui să aflăm cheltuielile. Odată, cândva, când mijloacele mass-media vor primi alți bani…
UPDATE; ce înseeamnă infacțiunea de manipulare a pieței
Plângere penală pentru manipularea pieței de capital depusă, de asemenea sesizarea autorităților de reglementare din Ontario/Canada, aceasta este promisiunea celor de la USR. Așa cum vă spuneam, scandalul se va amplifica. Textul de lege care definește manipularea pieței de capital se regăsește în legea 297/2004, articol 244 alin 5 litera c) care spune ce înseamnă manipularea pieței: „diseminarea de informaţii prin mass-media, inclusiv internet sau prin orice alta modalitate, care da sau ar putea sa dea semnale false sau care induc în eroare asupra instrumentelor financiare, inclusiv diseminarea zvonurilor şi stirilor false sau care induc în eroare, în condiţiile în care persoana care a diseminat informaţia stia sau trebuia sa ştie ca informaţia este falsa sau induce în eroare. Referitor la jurnalisti, în exercitarea profesiunii lor, diseminarea informaţiilor va fi luată în considerare ţinându-se cont de regulile care reglementează activitatea acestora, excepţie făcând persoanele care utilizează aceste informaţii în scopul obţinerii, directe sau indirecte, de avantaje sau profituri.”
Acum, rămâne de văzut cum se va putea demonstra și cum se va investiga această presupusă faptă.
Curios, exact la acest lucru se gândește și judecătorul Cristi Dănileț într-o postare pe contul să de FaceBook. În ceea ce privește pe Crenguța Leaua, avocata pentru statul român în doarul Roșia Montană, presa a scos-o în sfârșit și pe ea în față.
Citește și PSD plătește în secret: 8,4 milioane de lei într-o lună pentru presă și propagandă