Un avocat nu poate fi decât oglindă fidelă a societății din care s-a format sau pe care o reprezintă. Și, ceea ce este logic, cu cât una dintre aceste două părți, respectiv avocatul sau societatea, va dori o schimbare, cu atât cealaltă parte se va opune. Cu cât dorești o schimbare mai mare, cu atât obții o rezistență la schimbare mai mare. Puteți constata și dvs singuri dacă priviți cu atenție la societatea românească. Nu are nevoie nimeni de studii sociale ca să observe că orice schimbare în societatea românească se va face cu forcepsul. Cel puțin într-un viitor previzibil…
Avocații din România, judecătorii, procurorii, toată tagma de magistrați nu sunt foarte diferiți de cei din alte țări. Diferă însă proporția. Merită să vă relatez (foarte pe scurt) o istorioară de pe când eram jurnalist activ. Mergeam în mașină cu un italian, director al unei firme de confecții care lucra în sistem lohn aici, în România. Și-mi zice că și la ei, acolo, în Italia, se fură. Se fură însă cu TIR-ul, nu ca aici, unde fiecare ar vrea să fure hainele din uscătoria blocului! M-am simțit penibil; adică nici să furăm nu știm…
Putem spune așadar că și noi avem infractori, avocați borfași și judecători corupți, doar că diferă proporția și intensitatea. Am selectat pentru dvs descrierea (pe scurt) a câtorva evenimente care ne arată că nici măcar pușcăriașii noștri nu au vreo stofă! Sunt doar borfași și găinari corupți…
Iunie 2021: Avocați care ucid și se ucid între ei
Avocata Monica Cioată, din Iași, a murit (iunie 2021) fiind aruncată de la balconul etajului șase de către prietenul ei. Acesta din urmă era și el avocat, tot în Baroul Iași. Cei doi, în noaptea respectivă, se întorceau de la o petrecere. După cum rezultă din raportul pregătit de Casa de Avocatură Cuculis, partenerul Monicăi era băut și mergea cu dificultate.
Ulterior, vecinii au auzit certuri și concubinul femeii ar fi declarat că femeia s-ar fi aruncat de la etaj. Acum, grație muncii celor din echipa de avocați Cuculis, fostul avocat din Iași este arestat și cercetat pentru omor.
Însă, și dincolo, peste Ocean, se omoară oamenii între ei. Ba, chiar mai mult și mai altfel am putea spune. Un caz deosebit de interesant este al fostului avocat Alex Murdaugh din Carolina de Sud. Acesta, tot în iunie 2021, a pus la cale asasinarea prin împușcare a soției și fiului său. Atenție, nu a recurs la crimă după ce a băut niște beri și nevastă-sa nu l-a lăsat să intre în casă! Asasinatele s-au produs cu intenția de a încasa o asigurare de viață și de a rezolva astfel o criză financiară.
Avovacul Murdaugh a primit o condamnare pe viață. Trebuie să pomenim însă un fapt interesant: Criminalul face parte dintr-o famile veche de magistrați, istoria acestora întinzându-se de-a lungul a câtorva generații. Înaintașii lui au ocupat cele mai înalte funcții în procuratura statului. Este un semn că, nici la ei, cum nici la noi, nu are întotdeauna o foarte mare importanță familia din care te tragi. Poți să fii din cea mai bună spiță și s-o dai cu oiștea în gard.
Cine dorește detalii despre crime poate consulta articolul: Alex Murdaugh sentenced to life în prison.
Și judecătorii se droghează, nu-i așa?
Un caz deosebit de spumos, dacă-i putem spune așa, este unul în care o judecătoare de la Tribunalul Suceava a devenit un fel de „il consigliere”. (Presa tabloidă a numit-o așa!) Aceasta este o funcție care semnifică un fel de reprezentant, protector în mafia siciliană. Cum a devenit judecătoarea Ana Maria Chirilă un fel de avocat al traficanților de droguri este poate mai puțin important. Ea a fost arestată preventiv și în cele din urmă plasată în arest la domiciliu fiind acuzată de mai multe infracțiuni. Inclusiv luarea de mită, trafic de droguri de mare risc, divulgarea de informații…
În schimbul favorurilor primite, judecătoarea furniza informații din dosare. Nu putem să nu întrebăm, retoric desigur: asta se întâmplă în România? Cum, nu doar în Occidentul decadent!?
La ora redactării acestui articol nu avem încă o sentință, procesul se judecă, Ana Maria Chirilă este trimisă în judecată.
Când judecătorul devine lup iar oile sunt pungile cu cocaină
Bun, acum să vă descrețim puțin frunțile cu o poveste care ar trebui să o luați drept haioasă. Astfel, judecătorul Paul Michael Pozonsky (statul Washington, SUA) a fost exclus din magistratură pentru că, în timp ce era judecător la „tribunalul drogurilor”, el sustrăgea cocaina din dulapurile în care era păstrată ca probă. O lua și o substituia cu praf de copt, zahăr, chestii din astea…
Este o poveste care reflectă cât de slabă este ființa umană, indiferent de poziția socială (vezi și cazul de mai sus) în fața ispitelor. Droug Court, sau pe românește instanța drogurilor, este un program implementat în SUA și care soluționează exclusiv infracțiunile care se referă droguri. Programul își propune să vină în întâmpinarea celor dependenți, să judece traficanții de stupefiante, criminalitatea specifică. Or, tocmai un judecător de acest gen să consume drogurile, să le ia pur și simplu din dulapul din sala de judecată!…
Pedeapsa lui a fost excluderea din magistratură. A mai făcut și o lună de închisoare. Poate că pedeapsa vi se pare blândă, probabil, dar a contat faptul că Pozonsky se numără printre cei care fac mult voluntariat în beneficiul dependenților. Mă rog, tot i-a folosit la ceva și munca pe gratis…
Procurorii noștri și ai lor
Există un obicei prost în România în ceea ce-i privește pe procurorii anchetați penal. Dar nu numai pe ei, este valabil și pentru avocații celebri (!), judecătorii celebri și ei. (Celebritatea îi omoară pe toți!) Adică apar știri de genul un procuror de la parchetul X este cercetat penal pentru infracțiunea cutare. Experiența și opinia mea este că aceste știri vin de la cei responsabili cu mass media, purtătorii de cuvânt care, de cele mai multe ori, nu au nicio legătură cu comunicarea. (În instituțiile de stat purtătorii de cuvânt sunt de obicei ziariști ratați și retrași pe un loc călduț.)
Bun, de exemplu cazul unui procuror și a unui polițist din Dolj săltați de DGA. Știrea nu dă niciun nume, sub pretextul prezumției de nevinovăție. Cu toate acestea este aruncată o anatemă peste tot corpul de magistrați și polițiști! (Știrile cu avocați cercetați penal sunt aproape la fel.) La nivel local toată lumea știe despre cine e vorba. Doar că nu poți scrie. Asta pentru că avocatul respectiv cunoaște legea, știe ce înseamnă prezumția de nevinovăție și dacă apare undeva numele „presupusului infractor”, respectivul ziarist ar fi bun de plată. (Educativ este articolul cu procurorul Horodniceanu. De asemenea și Un avocat și doi notari bănuiți de cămătărie…) În fine, trec la alt subiect, devine plictisitor. Este ca și cum ai spune că-n tramvaiul 7 umblă unul care fură din buzunare…
O condamnare cu suspendare pe care (eu!) o regret
De exemplu un procuror care (probabil) a avut un avocat deștept este Emilian Eva. Cel care i-a făcut de petrecanie lui Dan Voiculescu, mă rog, cât se putea!… Nu știu ce i-o fi venit să facă afaceri cu tablouri că l-au condamnat ăștia, cu suspendare e adevărat. Adică, pe undeva, cred că ar trebui să li se permită magistraților să aibă și ei mici afaceri. Cred că o reglementare inteligentă ne-ar scăpa în acest fel de pensiile speciale, știți foarte bine la ce mă refer. O compensare pentru privațiunile meseriei ar fi permiterea acestora, desigur într-un cadru legal bine definit. De ce să n-aibă voie avocații să vândă timbre pe net? Dacă-s colecționari și din când în când mai vând și ei ceva? Sau fac schimb, sau cumpără acțiuni la bursă, nu știu, am doar idei de primăvară…
» Procurorul care l-a anchetat pe Dan Voiculescu a fost condamnat cu suspendare
Când știi ce vrei, cui și unde să ceri! Nu te poate refuza nimeni…
Aflasem de un caz super hazliu: procurorul adjunct al statului canadian Otawa a fost trimis la bulău pentru că oferea droguri în schimbul serviciilor sexuale. În schimbul unor proceduri îngăduitoare, cauțiuni favorabile, chestii de genul acesta. Cui? Ceor care era deja închiși și cei care doreau să iese din închisoare.
Ce făcea tipul acesta înseamnă două lucruri: că omul este supus tentației cu cât are mai multă putere! Și că te faci frate cu dracul până treci puntea!
L-au ascuns pentru 30 de luni, termen de supraveghere de trei ani, excludere din sistem… Tot tacâmul! Și a fost prim procuror-adjunct! Ce-nseamnă mărire și decădere. Putea să meargă la bordel când dorea, dar i-a trebuit cu deținutele…
Deținuți de lux în România; au fost și vor fi primari!
Caracteristic pentru ce vreau să spun acum este o întâmplare. Am auzit-o în urmă cu câțiva ani la Judecătoria Timișoara. Înainte de a intra în sala de judecată, un avocat își dăscălea clientul, un deținut scos de la Popa Șapcă pentru audieri. Îi zicea: spui că regreți fapta, că-ți pare rău, c-ai fost indus în eroare, chestii din-astea, m-ai înțeles!? Apoi, în fața instanței, când i-a venit rândul și a fost întrebat despre regrete, deținutul a spus simplu și candid: „Regret locul în care mă aflu!” La care judecătoarea, o domniță foarte simpatică a râs cu poftă în timp ce distinsului avocat aproape că i-a venit să se ia cu mâinile de cap! Deși, omul, deținutul, era sincer, el chiar regreta pușcăria…
Primarul Cătălin Cherecheș, condamnat penal la închisoare în România, a șters-o chiar înainte de a-și auzi sentința. Vă reamintim, el a fost ales primar în timp ce se afla în pușcărie pentru corupție! El nu a făcut nici măcar o zi de campanie electorală și a fost votat! Deci, vorba unui coleg, numai în România se poate să fii condamnat la închisoare, să ai cazier, adică să fii penal și să fii ales într-o demnitate publică!
Mai mult, în România, se poate ca după ce ai fost avocat și condamnat la închisoare, ai executat și vrei să redevii avocat, poți să o faci! Vezi cazul avocatului Cristi Mârșanu care reintră în avocatură după trei condamnări cu închisoarea! Și mai sunt cazuri dar, se pare, CCR a cam închis ușa ca acestea să nu se mai repete. Era deja prea de tot…
Mit și adevăr despre penitenciare
Acum, trecând peste detaliile și circul pe care le știe toată lumea, mă refer la extrădarea din Germania a primarului Cherecheș, să mai spunem două vorbe. Adică îl aduc aici la bulău după mult scandal. Că nu-s condiții, că e ploaie sau frig. Întrebarea care s-a pus: cât este de mare celula în care va sta? Unii zic că 120 de metri pătrați, singur pe tot domeniul, tot felul de scenarii. Va avea oare o celulă de lux? Ministra justiției, Alina Gorghiu spune sec: Nu va fi nicio celulă de lux!
Și totuși, de unde zvonurile că un primar penal va avea o celulă de lux? Răspunsul este unul simplu: pentru că este posibil! Românii de rând cred asta, cred că justiția din România se face pe ochi frumoși, pe pile, pe relații. Ai bani, scapi! Ai bani, ai celulă de lux, stai singur și cu fața la perete fără frică…
Deci, se poate!
Epilog cu Cristi Dănileț
Pentru ca România să se schimbe trebuie în primul rând oamenii să fie alții. Or, aceștia nu pot fi alții decât dacă-i educi să fie altfel. Cine să facă asta? Mie mi-e greu să ofer un răspuns. Poate că oameni de genul fostului judecător Cristi Dănileț ar fi soluția. Interesante și utile acțiunile dânsului.
Ceea ce îmi arată însă cât de șubredă este societatea noastră este tocmai judecătorul Cristi Dănileț. O vreme am crezut că va fi un fel de drapel al schimbării. Că și el va avea un rol în apariția de avocați și judecători cu altă mentalitate. Poate că va avea dar, pe mine cel puțin, m-a dezamăgit pensionarea dumnealui. Adică, a ales să profite și el de binefacerile sistemului. Bine, s-o fi săturat de persecuții și s-o fi scârbit, nu pot să nu-i recunosc starea de greață! Cât l-au chinuit și pe el, probabil că i-a ajuns până-n gât…
Însă, revin la ce am spus la început: toți profesioniștii din drept, avocați, judecători, procurori, nu sunt decât reflexiile noastre. Ale noastre ca societate. Întâi să ne schimbăm și apoi vom avea alții. Altfel, vezi pușcăriașii și calitățile lor penale, legale și avocațiale, ne vom vedea în aceeași oglindă! Nici măcar infracțiunile nu sunt elevate și distinse… au rămas niște găinării!
Și ar mai trebui un lucru: să renunțăm la mitul că elevii noștri învață mai mult decât cei din Occident. Că acolo elevii umblă cu mâinile în buzunar iar în România-i cocoșează programele. Pe dracu, exact invers! Aici e buba, la învățământ. Cei din Vest sunt încurajați să citească și să învețe despre economie, democrație, educație juridică și ce înseamnă o justiție eficiemtă. Aici… te bat elevii și sunt jumătate analfabeți funcțional. Deci, culegem ce s-a semănat. Oamenii buni și faptele bune sunt sufocate de miasme.
» Traficanții care furnizau droguri judecătoarei au fost reținuți de DIICOT
» Raport despre moartea avocatei Monica Cioată: A fost aruncată de la balcon!
» Former drug court judge is disbarred for stealing cocaine from evidence locker