Nu este obligatoriu să apelați la un avocat pentru a redacta un contract de închiriere. Dacă aveți puțină îndemânare îl faceți și dvs. Însă consultația juridică atunci când întocmiți (semnați) un astfel de act, aflând astfel cum să-l transformați în titlu executoriu, s-ar putea dovedi a fi salvatoare. Aceasta în ceea ce privește buna relație dintre proprietar și chiriaș. Caracterul de titlu executoriu al contractului de închiriere vă poate ajuta să nu fiți păgubiți de locatari. Am spus „vă poate” pentru că imaginația oamenilor este atât de bogată încât, dacă vor neapărat, chiriașii vă pot trage o țeapă, vă pot înșela cu ceva, pot ei face ceva astfel încât să simțiți un gust amar după ce scăpați de ei. Însă contractul îi temperează sau blochează.
Să nu fim exclusiviști. Un contract de închiriere îi pune și pe chiriași la adăpost de abuzurile proprietarului. Înțelegeți deci că, acest act, supunându-se legii contractelor, conferă ambelor părți atât obligații cât și drepturi. Dacă vă străduiți puțin, vă veți putea descurca și fără avocat. Puteți încheia și singuri un contract de închiriere care să vă pună la adăpost, fie că sunteți proprietar sau chiriaș.
Avocat în Timișoara? Găsești pe Avocatim
Utilitatea unui contract de închiriere
Existența unui contract de închiriere protejează ambele părți, după cum am enunțat mai înainte. Pentru că și unii și alții, și locatorii și locatarii, pot face abuzuri, pot da țepe, cum se zice. Din fericire, nu toți oamenii sunt la fel. În cele ce urmează vă vom prezenta informații practice despre contractele de închiriere (locațiune). De ce este util să aveți un contract de închiriere titlu executoriu?
Un contract de închiriere îi ajută pe proprietarii de apartamente:
- Să își încaseze chiria de la locatarii rău platnici.
- Evacuarea unui chiriaș din ocuință, așadar redobândirea bunului imobil.
Orice avocat recomandă unui chiriaș (locatar) să ia o chirie doar în baza unui contract. Pentru că, având un astfel de act, chirașii sunt protejați:
- La abuzurile proprietarului în ceea ce privește plățile datorate;
- Îi împiedică pe locatori să recurgă la evacuări abuzive sau plăți care nu sunt prevăzute în contract.
Caracterul de titlu executoriu al contractului de închiriere
Un contract de locațiune constituie titlu executoriu dacă este înregistrat la organele fiscale sau încheiat în formă autentică, respectiv la notar. Cu alte cuvinte, dacă înregistrați contractul dvs la ANAF sau vă face notarul unul, puteți executa chiriașul arunci când nu plătește chiria la termenul convenit. Temeiul legal este art 1798 Cod Civil.
Dacă încheiați un contract de închiriere pentru o perioadă determinată și acesta ajunge la termen, constituie și el titlu executoriu pentru restituirea bunului (evacuare chiriaș). Conform art 1809 (3) Cod Civil și coroborat cu art 1816 CC contractul dvs este titlu executoriu chiar dacă este un act de mână dar ați avut prevederea să-l înregistrați la ANAF. Respectiv a fost încheiat în formă autentică. Valabil în cazul evacuării.
Acestea sunt cele mai prudente operațiuni pe care le puteți face. Dacă aveți probeme doar mergeți cu contractul la un executor judecătoresc și obțineți executarea. Desigur, nu vă împiedică nimeni să nu faceți decât un act de mână, o înțelegere verbală! Însă, în acest caz, obținerea drepturilor se face prin instanță. Când, probabil veți contracta serviciile unui avocat pentru a obține o sentință judecătorească.
Desigur că veți putea recupera cheltuielile de judecată și executare. Inclusiv onorariul pentru avocat și cele cu executarorul judecătoreasc. Însă procedura ia timp, trebuie să aduceți dovezi. Și, în treacăt fie spus, ce faceți dacă nu mai găsiți chiriașul, pe cine executați!?
Evacuare înainte de expirarea contractului
Veți putea evacua silit chiriașul nu numai la expirarea contractului ci și uzând de dreptul unilateral de denunțare. Dar, pentru aceasta, trebuie să așteptați expirarea termenului de preaviz. Pentru că sunteți obligat prin lege să-l acordați. De regulă, acesta este de 60 de zile.
Contractele „beton” scad riscurile. Consultați un avocat
Ca să beneficiați de avantajele unui titlu executoriu este necesar să-l înregistrați, conform cu cele spuse mai sus. Nu vă obligă nimeni să nu faceți altfel, cu riscurile dvs. Însă, dacă obțineți venituri din chirii sunteți obligați să le declarați pentru a fi impozitate.
Trebuie spus că este extrem de folositor să aveți un contract de închiriere înregistrat la ANAF. Prin redactarea unuia, nu neapărat cu un avocat dar instruiți-vă în acest sens, vă puneți la adăpost de cele mai multe necazuri pe care le puteți avea cu un chiriaș. Nu toate, cum am spus, oamenii sunt inventivi, dar aveți cele mai mari șanse de a evita neplăcerile. De altfel, sunt o sumedenie de forumuri și grupuri de discuții pe această tematică. Vă puteți inspira…
Într-un text viitor vom reveni cu sugestii care-i pun la adăpost pe chiriași, pentru a nu fi afectați de abuzuri ale proprietarilor.
Cu mențiunea că la linkurile de mai jos nu veți găsi neapărat avocați:
» Chiriași rău platnici – grup unde se discută despre relația proprietar chiriași