Cum cumpărăm o casă sau un apartament într-un imobil vechi

avocat timisoara
Un avocat vă sfătuiește cum să cumpărați o casă veche

scris de avocat Daniela Zănescu – Timișoara

În primul rînd apelati la un specialist – un expert in  constructii (structura si instalatii). Aceasta pentru a evita achizitionarea unui imobil cu vicii ascunse, respectiv vicii grave ale structurii de rezistenta. De asemenea, vă puneți la adăpost și de orice alte vicii care ar face imobilul impropriu destinatiei pe care ati avut-o in vedere. Toate aceste vicii i-ar scadea substantial valoarea  sau ar presupune  lucrari de remediere. Adică veți avea de suportat  costuri mari. 

Este adevarat ca, potrivit legii, vanzatorul  garanteaza cumparatorul contra oricaror vicii ascunse care fac bunul impropriu intrebuinatarii sau care ii micsoreaza intrebuintarea sau valoarea. Însă, e bine să știți că demersul judiciar implica timp si cheltuieli. Acestea sunt mult mai mari decat cele pe care le-ati aloca pentru a obtine sfatul unui specialist.

avocat Timisoara Daniela Zanescu
Avocat in Timisoara – Daniela Zanescu

In practica instantelor  s-a decis ca  nu poate fi antrenata raspunderea  vanzatorului pentru viciile  ascunse, cata vreme acestea puteau fi identificate de un specialist la o simpla vizionare a bunului. Este culpa cumparatorului, deoarece putea si trebuia  sa apeleze  la o persoana calificata.

 Posibilitatea cumparatorului de a lua cunostinta de viciului imobilului se apreciaza  prin raportare la un cumparator  prudent si diligent. Lipsa de informare, de  pregatire de specialitate nu fac ca viciul, neconstatat personal,  sa fie considerat viciu ascuns.

Situații care nu se încadrează la vicii

Cu titlu de exemplu, nu se considera vicii ascunse:

  • fisurile ce afecteaza structura de rezistenta a cladirii;
  • diferenta de nivel la pardoseli.

Exemplele de mai sus se justifică deoarece acestea puteau fi observate de catre cumparatorul prudent si diligent. Acesta putea afla cauzele viciilor dacă apela la un specialist.

Vanzatorul nu poate fi tras la raspundere (nu poate fi obligat la despagubiri) pentru viciile aparente ale bunului vandut. Explicația este simplă și logică: cumparatorul ar fi putut  sa se convinga singur.

Recomandări pentru un cumpărător prudent

Iata cateva recomandări cu ajutorul cărora veți putea fi scutiți de multe neplăceri:

  • observati daca  fundatia casei prezinta fisuri sau tasari;
  • daca  exista fisuri la peretii exteriori, tencuiala cazuta;
  • verificati starea acoperisului, izolatia mansardei, prezenta igrasiei apoi verificati izolatia subsolului;
  • instalatia electrica, instalatiile tehnico-sanitare;
  • hidro-izolatiile teraselor, functionalitatea scurgerilor de apa uzata si apa meteorica, starea cosurilor de fum, etc.

Un ultim sfat:  zugravirea recenta a imobilului poate masca fisuri ale peretilor interiori. Dacă veți ține cont de aceste recomandări sunt mari șanse să nu trebuiască să cheltuiți mult mai mult decât v-ați propus. Sau decât ar fi acceptabil.

Pentru orice alte informații, pentru aspecte legate de detaliile încheierii unui contract de vânzare-cumpărare, vă invităm să programați o consultație.

cauta un avocat in Timisoara