Ca să devii avocat, în România, sunt câteva etape. Ele au o succesiune logică și firească, iar parcurgerea lor este absolut obigatorie. Aceste etape, dincolo de parcurgerea lor stabilită prin legislație, nu pot fi accesate însă fără un ingredient de care nimeni nu vorbește prea mult: banii! Dacă nu ai bani, dacă nu „stai bine de acasă”, cum se spune, este extraordinar de greu să ajungi avocat. Aceasta pentru că, se presupune, avocatura este o meserie bănoasă. Or, dacă este aducătoare de venituri, atunci ar trebui să o considerați ca o investiție.
Cei care aveți copii la facultate știți foarte bine ce înseamnă investiția. Iar cei care ați terminat studiile unversitare și vreți să deveniți avocați, veți înțelege pentru ce aveți nevoie de bani. Există însă situații în care oamenii reușesc cu mâinile goale, copii săraci care ajung prin munca lor și cu mintea lor. Însă, asemenea cazuri sunt destul de rare. Iar când se întâmplă, avem de-a face cu niște avocați foarte bine pregătiți. Care vor și avea succes!
De fapt, partea cea mai grea a unui avocat este asta cu succesul. Pentru că oricum ai ajunge în profesie, ușor sau greu, oricum ți-ar fi fost viața până ai devenit avocat definitiv, va veni acel moment când va trebui să arăți că ai făcut facultatea de drept. Adică nu ești un coate goale și investiția în tine își merită fiecare bănuț. Adicătelea ești avocat, cu mult mai mult decât un absolvent de liceu.
Să trecem însă să discutăm despre momentele importante ale devenirii dvs ca avocat. Textul se referă strict la tineri, la cei care fac școală, nicidecum la judecătorii care intră în avocatură sau alte situații de acest gen.
Etapa școlară a profesiei de avocat
Dacă vă interesează doar partea tehnică a ascensiunii dvs în cariera avocățească, ceea ce nu ar dovedi decât un excelent spirit practic, deloc de luat în derâdere, atunci ați putea să citiți articole de genul celor expuse mai jos:
- Cum ajungi avocat. De la examene, pași de urmat și sfaturi utile
- Ce pași trebuie să urmezi dacă vrei să devii avocat
Și mai sunt o mulțime de site-uri cu profil juridic (sau nu). Trebuie doar să căutați pe net o expresie cât mai apropiată de „cum ajungi avocat” și veți găsi. Puneți-vă la curent și cu prevederile Legii 51/1995 privind organizarea și exercitarea profesiei de avocat.
Toate recomandările celor care scriu pe această temă au un element central: trebuie să urmați o facultate de drept. Bun, ce facultate să urmați? Contează dacă sunteți student la drept în București, la facultatea de drept din Timișoara, de exemplu, sau la o universitate din Pădurea Verde? Tehnic, atât timp cât studiile sunt efectute la o facultate de drept acreditată, nici nu are importanță acest amănunt.
Diferențele se vor vedea însă în nivelul de pregătire al voitorului avocat. Chiar dacă profesorii, o parte dintre aceștia, predau și în marile centre universitare, diferențele vor fi totuși sesizabile. Oricât am vrea să ne ascundem după degete, tradiția și experiența unui centru universitar vor fi întotdeauna un element de certificare.
Avantajul facultăților de drept no-name
Singurul avantaj al facultăților de drept din centrele care au apărut după 1989 este acela al costurilor. Este mult mai ieftin să trăiești pe parcursul studiilor într-un orășel decât în București sau Timișoara. Ca să nu mai vorbim de senzația de student la drept a viitorului avocat, dar nu acesta este subiectul textului de față.
Altfel, ca să devii avocat, ca să înveți pentru acest lucru, o poți face și dacă locuiești în vârful muntelui și ai conexiune la internet. Spre deosebire de acum 20-25 de ani, singurele lucruri de care ai cu adevărat nevoie ca să intri în avocatură sunt ambiția, puterea și capacitatea de a învăța și bani. Surse de informare sunt peste tot pe internet.
Însă, așa cum sugeram mai sus, dacă înveți la o stână îți va fi mai greu cu practica și cu mediul cu care orice avocat trebuie să se derpindă. Dar, ambiția și determinarea te pot ridica!
Etapa post universitară a viitorilor avocați
Adică, după ce absolviți facultatea de drept, ca să obțineți dreptul de a practica avocatura aveți trei obstacole de trecut.
- Reușita la un examen de intrare în profesie, de obținere a titlului de avocat stagiar, organizat de către UNBR;
- Efectuarea unui stagiu de 2 ani la un avocat îndrumător;
- Absolvirea examenului de definitivat.
Bine, mai sunt cursuri de pregătire pe parcursul stagiaturii, dar acestea nu sunt de neînvațat sau de netrecut. Dacă nu luați primul examen, deși sunt mulți care zic că mai e vreme, va trebui să vă străduiți mai mult. Cu cât trece timpul de la absolvirea universității, cu atât vă va fi mai greu. Evident, dacă nu lucrați într-un mediu în care să intrați mereu în contact cu informațiile juridice.
În opinia mea, cel mai dificil obiectiv pe care va trebui să-l atingeți este acela de a găsi un avocat îndrumător. Spun că este dificil deoarece nu puteți face stagiatura la orice avocat. Trebuie ca acesta să îndeplinească un anumit cumul de condiții. Și nu mă refer doar la cele pe care (teoretic) trebuie să le aibă, adică un spațiu și condiții de a avea stagiari. Ci și aceea (esențială) că trebuie să aibă o anumită medie a veniturilor lunare plus 6 (șase) ani de experiență.
Dar, opinez, dacă stați bine de acasă veți reuși să găsiți un astfel de îndrumător. Altfel, cu oarecari diferențe, barourile din România impun diferite criterii pentru ca un avocat să poată fi îndrumător.
Condițiile pe care trebuie să le îndeplinească avocații din Cluj pentru a fi îndrumători
Din ce trăiți până deveniți avocat definitiv!?
Este o problemă! Trebuie să obțineți venituri doar din anumite surse, principala fiind (teoretic) aceea de la avocatul îndrumător. Aici se va vedea cât de mult vă susține familia. Cum vă înțelegeți cu partenerul de viață, cum vă ajută părinții și cât de convingător sunteți în munca dvs în relația cu avocatul îndrumător.
Eu cred că acesta este cel mai greu pas, să găsiți un avocat care să vă ia ca stagiar. Celelalte, mi se par chestie de tenacitate. Cazi un examen? Îl mai dai o dată…
Cum devii avocat de succes în România
În primul rând ar trebui ce înseamnă definiția succesului în profesia de avocat. Dacă plecați de la premiza că vreți să trăiți bine, să justificați investiția pe care ați făcut-o în educația dvs., dvs sau familia, atunci da, succesul înseamnă bani! Și da, niciun avocat care nu-și poate plăti întreținerea nu se poate spune că are succes.
Deci, avocat de succes înseamnă acela care are clienți! Așadar, garanția succesului este dată de numărul de clienți. Veți spune că nu poți avea foarte mulți clienți pentru că asta înseamnă să lucrezi ieftin și practic vei deveni un fel de sclav. Răspunsul în marketing este însă altul: numărul de clienți se reduce prin creșterea prețului! Altfel spus, un avocat este cu atât mai bun cu cât are mai puțini clienți dar care plătesc bine! O selecție pe baza prețului…
Până la urmă, definiția avocatului de succes are și o interpretare personală. Cine și ce-și propune de la meserie. Însă un lucru este sigur: avocatura fără clienți este în mod clar una fără succes!
Puncte de vedere despre succesul avocațial
Despre succesul din avocatură vreau să vorbesc puțin. Deci, definiția succesului se va plia întotdeauna pe subiect. Dacă acesta își dorește să fie un avocat decent, cu clienți onorabili și o reputație fără niciun dubiu, atunci succesul va avea acest sens. Dacă avocatul va fi mereu pus pe afaceri… atunci pentru el acesta va fi succesul.
Dacă veți căuta pe net ce înseamnă acest cuvânt, veți găsi câteva direcții, câteva sensuri. Am să fac referire doar la două. Prima vorbește despre cum nu este un avocat de succes. Adică, zic dumnealor, este vorba de o agenție de web design, nu poți fi avocat de succes dacă ai o adresă de yahoo sau gmail. Fals! Amănuntul nu contează absolut deloc.
Nu poți fi avocat de succes dacă ai un site gratuit, un blog sau o pagină dintr-un portal de știri. Și acest argument este fals. Pe client, justițiabilul obișnuit nu-l interesează de ce fel de pagină ai și unde te găsește! Oamenii, când au o problemă, când au nevoie de un avocat… deschid telefonul și caută „avocat timisoara”, avocat bucuresti” sau7 de unde or fi aceștia. Ei vor să găsească omul care le trebuie și vor fi convinși de textul introductiv al acelui avocat. Dacă acele câteva cuvinte din dreptul numelui îl vor impresiona pe client, l-ați câștigat. Sunteți de succes.
O altă viziune a avocatului de succes ar fi cea care reiese din titlul unui articol din „Revista juridice”. Mă refer la un interviu cu avocatul Gheorghe Mușat și mai ales la partea introductivă a acestuia. Treceți peste aspectele comerciale și de publicitate ale interviului și realizați esența succesului: cunoștințe, talent și perseverență!
Dacă vă aduceți aminte, mai sus v-am spus că acei avocați care se ridică prin propriile mijloace vor deveni buni profesioniști. Exemplul lui Gheorghe Mușat și a firmei sale.
Avocatul de tip nou; cum obține clienții
Bun, ca să intrați în noua paradigmă a avocatului, ar trebui să vă scoateți din cap imaginea cu clientul care aleargă prin centrul orașului sau pe lângă judecătorie ca să găsească un birou de avocat. Excludeți această imagine, nu mai este valabilă!
Nu vă mai bazați nici pe reclama din gură-n gură. Astăzi, în orașul în care locuiți, oricât de mic ar fi vor fi câțiva avocați. Iar justițiabilii, care acum au telefoane mobile, vor căuta un avocat direct pe Google! Și vor lua legătura cu el prin e-mail. Vremurile când pentru a obține serviciile unui avocat trebuia să te urci în autobuz și să colinzi orașul s-au dus definitiv.
Ca să vă oferiți serviciile trebuie să vă puneți în situația celui care caută: deschide computerul și se uită pe internet. Locul unde se găsesc avocați este din ce în ce mai puțin un birou din centrul orașului. Probabil că aceasta este o cheie mai potrivită pentru a defini succesul unui avocat: să aibă clienți, mulți clienți și să comunice cu ei prin Skype! Sau contactul are loc pe rețelele sociale. Justițiabilul trimite documentele prin poșta electronică și plătește online. O altfel de definiție pentru un avocat de succes…
Am definit, după cum ați observat deja, ce înseamnă avocatul digital.
Noua perspectivă digitală. Avocații nomazi
Avocatul digital este așadar o nouă perspectivă de lucru a acestor profesioniști în drept. O viziune care oferă succes și sub o altă formă, respectiv asupra lucruui în mediul online. Ba, mai mult, am descoperit pe net și o altă tendință a breslei avocaților: să fie nomazi! Adică să meargă dintr-un loc într-altul, să lucreze online, să presteze servicii juridice fără a fi prezenți într-un birou clasic?
Sunt avocații nomazi o definiție a succesului? Dacă judecăm după exemplul pe care l-am găsit în Ziarul Financiar se pare că ar putea fi o tendință. Am găsit cazul avocatei Ana Maria care a făcut un business digital în domeniul avocaturii. A realizat un proiect care, culmea, a fost finanțat și din bani europeni.
Post scriptum pentru avocați moderni
Esența acestui articol este aceea de a scoate în evidență pașii necesari pentru a deveni un avocat. Iar mai apoi, cum ajungi un avocat de succes. (Nu mai insist asupra relativității sintagmei de avocat de succes.)
Singura concluzie care poate fi trasă cu certitudine este că dacă ai voință și ești un om puternic vei reuși să devii avocat. Desigur că ar fi bine să ai și niște bani! E mai bine să-ți dedici timpul studiind decât să te spetești muncind pentru a te întreține! Cu siguranță…
Însă, ca să devii și avocat de succes trebui să fii flexibil. Să fii în aceeași conjunctură cu stelele. Adică să fii online, marile stele ale avocaturii sunt în mod cert online. Au ajuns stele și pentru că au înțeles oamenii, noua lor viziune despre avocați. Când cineva te vrea de urgență, când are nevoie de un avocat este ca la tractări de mașini. Omul, cu mașina în șanț, nu mai stă să caute prețuri la tractări auto, nu, el alege prima firmă pe care o găsește în Google search.
La fel fac și oamenii care intră în belele juridice. Sau apelează la una din multele platforme digitale pentru avocați și clienți. Avocatura devine o meserie cu biroul online.
Așa este cu avocații de succes, aceștia sunt și cel mai ușor de găsit!