Ce este întâmpinarea și de ce este obligatorie? Ca să răspundem la această întrebare trebuie mai întâi să începem cu definiția ei. Strict tehnic și juridic este un act, este dacă vreți un fel de cerere pe care (ar trebui să) o depuneți la judecătorie după ce ați fost citat, atunci când aflați (poate cu surprindere) că ați fost dat în judecată. Întâmpinarea este deci răspunsul pe care dvs îl dați relativ la cererea de chemare în judecată.
Scrieți și depuneți o întâmpinare atunci când vi se schimbă statutul. Când, poate brusc și inedit, din cetățean obișnuit deveniți un „pârât”. Dacă este pentru prima oară când cineva vă dă în judecată, când aflați că prietenul sau vecinul dvs este reclamant, în mod normal aveți niște emoții. Nu e ca la prima dragoste, dimpotrivă, vă-ncearcă un fel de teamă!
Prima citație, prima oară când sunteți chemat în judecată (poate pentru divorț, iar în acest caz drama este cu atât mai mare) este ca un șoc! Pentru oamenii „normali”, adică neînvățați cu sălile de judecată, este un amestec de teamă asemănător cu cel de iminența sfârșitului lumii.
Nu este nimic de speriat. Încercați să fiți calmi, scotociți-vă în memorie toate datele problemei. Dacă este o citație pentru divorț… poate mai aveți o șansă!
Deci, ce faceți? Înainte de a suna un avocat răsuflați adânc și risipiți-vă cât puteți emoțiile.
Prima dvs întâmpinare, poate primul avocat
Puteți să îndepliniți dvs această procedură sau să o-ncredințați unui avocat. Desigur că ar fi mai înțelept să contractați asistența juridică a unui avocat, v-ar scuti de greșeli. Însă, și mai înțelept ar fi să știți despre ce este vorba mai întâi. Căci există câteva excepții de procedură care, dacă sunt îndeplinite, v-ar scăpa de proces. Fie și numai temporar, până vă mai vine inima la loc și găsiți o cale de rezolvare la beleaua în care sunteți…
Mai departe vă voi explica esența întâmpinării la cererea de chemare în judecată. Cum se face tehnic, cum se scrie și ce scrieți, aveți la sfârșitul textului un link spre un model de întâmpinare. Dar este important să înțelegeți ce este. Să le luăm în ordine.
Datele dvs de identificare; conținut esențial de care trebuie să țineți cont
Juridic vorbind, instituția întâmpinării este reglementată de art 205 din Noul Cod de Procedură Civilă. Foarte importante sunt datele dvs de contact, fie că sunteți persoană fizică, fie juridică. Apoi, dacă nu mergeți dvs personal în instanță, ci prin avocat, reprezentant legal sau mandatar, aceștia trebuie să-și dovedească calitatea. Respectiv procură, delegație avocațială, împuternicire, etc.
Puteți cere în introducerea întâmpinării să primiți actele procedurale la o altă adresă, nu neapărat a dvs, a avocatului de exemplu. Însă specificați nu doar adresa, ci și persoana împuternicită să primească, cum se identifică, buletin, serie și nr. Mulți omit aceste lucruri (trec doar adresa unde vor să fie domiciliul procedural) iar instanța (de fapt lucrătorul de la registratură) vor trimite actele tot la adresa dvs din buletin!
Excepțiile procesuale
Dacă nu faceți întâmpinarea printr-un avocat, care ar trebui să știe acest lucru, ar fi bine să știți că excepțiile au un rol adesea esențial. Vă pot scăpa de proces, poate că reclamantul nu are dreptul de a vă da în judecată. Poate dvs nu sunteți persoana care are datoria de a satisface pretențiile părțile reclamantei. Poate, poate… mai mulți factori care v-ar putea scăpa. Cel puțin pentru moment dacă nu definitiv de acest proces pe care nu-l meritați.
» Aflați mai multe despre ce sunt excepțiile, nu doar trucuri de avocat
Imediat după fraza de început, cea care declară că depuneți întâmpinarea, vă recomand să solicitați instanței să ia în seamă ecepțiile. Nu detaliem acum câte soiuri de excepții sunt, aveți în linkul de mai sus informații despre excepții. Dar să rețineți că dacă nu solicitați acum, nu veți mai avea ocazia. Și s-ar putea să o luați în barbă, cum se spune!…
Răspundeți la fiecare pretenție a reclamantului
Apoi, întâmpinarea dvs se va axa pe formularea apărărilor. Răspundeți și expuneți faptele la fiecare capăt de cerere al adversarului. Detaliați dar faceți-o în texte scurte și relevante. Nu vă pierdeți în explicații alambicate, fraze întortocheate și întrebări generice. Judecătorul este om, poate avea stări de plictiseală, poate este mai obosit și unde mai puneți la socoteală că este și aglomerat. Adică are „n” dosare! Nu mizați pe ideea că va citi doar întâmpinarea dvs în acea zi!
Argumentați-vă apărarea cu textele și articolele de lege pe care le considerați pentru apărarea dvs.
Partea cu probatoriu din întâmpinarea dvs
Cereți instanței să vă admită acele înscrisuri care sunt relevante. Iar martorii dvs să fie cei mai potriviți. Dați-le adresa corectă, ca să poată fi citați și spuneți ce aspect mai exact dovedește citarea lor. Deși, teoretic, puteți chema oricâți martori, în realitate mai mult de doi nu vi se vor accepta. Hai, maxim trei…
Așadar, în alegerea martorilor dvs, țineți cont de aceia care sunt mai buni!
În general, alegeți-vă bine probele. S-ar putea să nu mai aveți ocazia să vă prezentați probatoriul la cea mai bună prestație a sa!
Judecarea în lipsă și cheltuielile de judecată
Da, puteți nici să nu participați la vreun termen. Dar pentru asta va trebui să solicitați judecarea în lipsă. Conform art 223 CPC aveți „șansa” de a nu veni în sla de judecată. Va trebui însă să cereți instanței acest lucru.
Iar în ceea ce privește cheltuielile de judecată, cereți-le! Instanța nu acordă dacă nu le cereți, ea nu judecă decât ce i se cere.
Obligativitatea depunerii întâmpinării și sancțiunea
Conform art 208 din CPC depunerea întâmpinării este obligatorie. Aceasta pentru a se simplifica judecarea proceselor, pentru a le face mai ușor de soluționat. Logic, fiecare cunoaște ce probe are cealaltă parte, judecătorul le poate studia dinainte pe toate. Se câștigă timp și totul e mai eficient.
Sunt câteva excepții prevăzute în legislație unde întâmpinarea nu este obligatorie. Respectiv la procedura de evacuare, în materie de asigurare a probelor, ordonanța președințială…
Și, ce înseamnă dacă nu depuneți întâmpinarea? Nu vă omoară nimeni dar vă faceți viața grea. Cum am spus mai sus, s-ar putea „s-o luați în freză”. Pierdeți dreptul de a mai depune probe și doar veți discuta pe probatoriul reclamantului. Adică „vă joacă” așa cum vrea…
Sperăm că veți fi realizat importanța întâmpinării și ce înseamnă obligatoriu. Mult succes cu sau fără avocat.
» Model de cerere de întâmpinare pentru chemarea în judecată