Reforma CCR, a practicii judiciare, a oamenilor din justiție; musai?

Reforma CCR
Vor judecătorii și avocații cu adevărat o reformă a CCR? Vor debarasarea de politic? Oricum, aceasta se va întâmpla numai odată cu schimbarea electoratului...

Sunt convins că orice avocat, judecător și de fapt oricine are un contact cât de mic cu „legea și meandrele ei”, dacă este de bună credință, a ajuns la un moment dat la concluzia: Dom’le, aici trebuie schimbat ceva! Adevărat. În societatea românească, veșnic în tranziție, trebuie schimbat ceva…

Să schimbi în justiție, în avocatură, în Parlament ceva? Este posibil? Cât și în ce măsură? Cred că vis-a-vis de această dilemă ideal ar fi să vă extrag o formulare deja făcută. Ea aparține unui avocat, respectiv Danny Gabriel Bârdan-Raine și a fost făcută într-un articol din publicația Juridice. Astfel, în articolul Avocatura ca reflexie a societății el spune: Orice schimbare care se încearcă a se realiza la nivelul unei profesii va fi sortită eșecului dacă este incom­patibilă cu valorile, tradițiile și principiile comu­nității.

Să traducem. Ce înseamnă cele afirmate? Adică dacă societatea românească are ca principii după care se ghidează cinstea, onoarea, respectul față de lege, orice schimbare se va face în concordanță cu acestea. Eu așa o văd, așa înțeleg și nu cred că m-am dilit. Iar ceea ce spune distinsul avocat din București, este valabil pentru orice profesie.

Este societatea românească pregătită pentru marea schimbare? Adică suntem noi adepții cinstei, respectăm legile și promovăm doar idei juste și echitabile? De unde ar trebui să înceapă schimbarea (de 32 de ani o tot facem) este o opțiune și o viziune mereu personală. Dar, zic eu, n-ar fi rău să începem să reformăm Curtea Constituțională a României!

Depolitizarea justiției, înlocuirea avocaților „puterii politice”

Curtea Constituțională este deja parte a limbajului comun al așa-zișilor oameni politici. Se spune „la Curte”, adică la cineva care face parte dintre noi, cam așa, instituția este personalizată… la curte, la mama, la tata, la nevastă-mea…

Bun. Fără a fi avocat pentru gașca de Gică-contra, vă invit la reflecție. Judecați dvs înșivă. Să luăm exemplu recentul pachet de măsuri fiscale, implementat de guvern de la 1 noiembrie. Deci, zice Ministerul Justiției, condus de Alina Gorghiu, care este totuși avocat, că pachetul de măsuri fiscale propus de Guvern are măsuri neconstituționale. Și sugerează că sunt toate șansele să pice „la curte”.

» Ministerul Justiției face praf reforma fiscală 

Consiliul Fiscal critică și el măsurile fiscale ale Guvernului. Adică, zic ei, specialiști totuși, că „în România avem o negare a realității” referindu-se la măsurile fiscale ale guvernului. Avocații din USR și Forța Dreptei contestă la CCR măsurile fiscale. Vine Augustin Zegrean, fost judecător la Curte, și spune și el că măsurile propuse de Guvern au șanse mici de a trece. Poate cea mai vizibilă eroare ar fi aceea că Guvernul își poate asuma răspunderea pe o lege, nu pe un pachet de 70 de legi!

Și totuși, Curtea Constituțională a decis ca pachetul de legi să meargă la promulgare. A fost respinsă așadar sesizarea opoziției, acțiune în drept constituțional care, conform multor avocați de specialitate, avea toate șansele să treacă. Și să avem niște măsuri predictibile și adoptate după o dezbatere în Parlament. Fie și într-un Parlament debil ca al nostru…

Este sa nu Curtea controlată politic?

În opinia mea este. Cu siguranță. Fie și dacă am merge pe principiul că dacă doi îți spun că ești beat, e cazul să te duci la culcare. Adică este suficient să citiți doar titlurile de presă ca să înțelegeți asta. O instituție în care judecătorii se numesc de către partide, nu are cum să nu fie controlată politic. În acest moment, CCR este dominată de PSD. (Însă, după cum merg lucrurile în politica românească acum, ce mi-e liberal, ce mi-e pesedist!?) Vezi Minciuna depolitizării CCR, PSD deține controlul.

Ideea acestui text nu este să schimbe ceva, să facă vreo dezvăluire senzațională. Nici să elucidăm de ce o instanță dă o soluție iar alta o răstoarnă complet. (Stai să te crucești uneori!) Doar să vă inducem starea de reflecție (dacă nu cumva o aveți deja), ce ar trebui schimbat și de unde să începem? Probabil că ar fi excelent ca începutul să fie la CCR. Ceva ca o intervenție chirurgicală. Cum bine spunea DW în CCR necesită operație pe cord deschis.

Însă, dacă se va întâmpla vreodată ceva, a sistemului juridic sau a influenței unui avocat digital, de exemplu, aceasta se va întâmpla începând de jos. Odată cu educația din timpul școlii. Însă nu acordând bursă de merit celor care nu sunt în stare să treacă clasa și abia citesc un bilet de autobuz…

» Ce este un avocat digital

» Malpraxis în România; nebuloasă și imposibilitate

cauta un avocat in Timisoara