Cum se poate face ca nefiind avocat, să faci ce face acesta!? Adevărul este că oricât v-ați strădui nu veți putea. Nu în totalitate. Nici nu vă este permis, în definitiv avocatura este o profesie și nu un hobby. Totuși, într-o anumită măsură și până la un anumit nivel vă veți putea descurca. Dacă folosiți reguli, vă însușiți procedura, mai aplicați niște trucuri gratuite… De fapt, ca să fiți propriul dvs avocat trebuie să învățați și să aplicați tot ce vă poate fi de folos în redactarea actelor, cunoașterea legislației și a practicii judiciare.
Încadrându-se într-o tematică mai amplă despre cum se face, încercăm să vă dăm un impuls. Astfel, mai jos, aveți modele simple, de bază, puse la dispoziția tuturor justițiabililor. Puteți învăța să deschideți o acțiune judecătorească și cum să vă apărați. În definitiv, cât mai multe sfaturi care să vă ajute să vă descurcați într-o lume juridică dominată de avocați, judecători și procurori. Să nu vă simțiți (chiar) singuri și înspăimântați în instanță. Învățați cum se face și dacă nu reușiți… angajați un avocat!
Resurse obligatorii:
Codul Civil Român (CC)
Codul de Procedură Civilă (CPC)
Cum se face cererea de chemare în judecată
Orice proces începe cu o cerere de chemare în judecată pe care o puteți scrie și singur, nu aveți absolut nevoie de un avocat. Desigur, aceasta în cazurile mai simple, divorț de comun acord fără partaj și fără copii, de exemplu. Însă, cu cât crește complexitatea speței, cu cât agresivitatea părților este mai evidentă, cu atât mai mult vă recomandăm să vă asigurați suportul unui avocat.
Model de cerere de chemare în judecată
Întâmpinarea la chemarea în judecată
Cum se face o întâmpinare la chemarea în judecată? Și de ce ar trebui făcută dacă vă simțiți nevinovat? E cazul să vă alarmați, să vă angajați un avocat? Este obligatoriu de făcut o întâmpinare?
Da, în principiu este, iar aceasta pentru a se asigura tuturo justițiabililor din România aceleași condiții de judecată. Obligativitatea este subliniată în art 208 din CPC. Astfel, dacă nu depuneți întîmpinare, veți pierde dreptul de a mai aduce probe și a invoca excepții.
Vezi cum se face dintr-un model de întâmpinare la chemarea în judecată
Cerere de apel
Ați pierdut în prima instanță sau nu sunteți mulțumit de decizia judecătorului? Aveți posibilitatea de a face apel, acesta fiind prima cale de atac. În general ați avea nevoie de un avocat, dar dacă aveți încredere în forțele dvs și vreți să știți cum se face un apel, ce condiții sunt, accesați linkul de mai jos.
Va urma…