Niciun avocat din lume nu vă poate proteja pe deplin împotriva furtului de fotografii. Altfel spus, dvs sunteți primul care trebuie să ia măsuri, aceasta pentru a vă limita eventualele pierderi. Și, totodată, pentru a fi oricând în stare să vă dovediți paternitatea imaginilor. În fond, oricine apelează la postarea de fotografii care nu-i aparțin, încalcă legea drepturilor de autor.
În rândurile de mai jos vă oferim sfaturi practice despre cum să rezistați acestui flagel. Al furtului de imagini, indiferent că au fost descărcate de pe internet sau „șterpelite” de pe dispozitivul dvs digital.
Ce poate face un avocat pentru dvs?
Răzvan Petrea de la Societatea de avocați Petrea & Asociații din Timișoara a avut amabilitatea să schițeze un răspuns. Astfel, trebuie știut că fotografiile sunt protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor, începând din momentul creării lor. Fără necesitatea unei înregistrări sau a altor formalități.
Recomandare
Sugerăm însă ca fotografiile să fie marcate cu semnătura digitală sau cu un watermark. Deși aceasta nu oferă protecție legală suplimentară. Servește însă ca un avertisment pentru potențialii încălcători și poate descuraja utilizarea neautorizată.
Avocatul Răzvan Petrea atrage însă atenția fotografilor care postează imagini online. Aceștia să fie conștienți că odată publicate, fotografiile pot fi ușor copiate. Recomandarea este să posteze imagini la rezoluție redusă sau cu watermark-uri. De asemenea, ar fi bine să fie utilizate platforme online care oferă un anumit grad de protecție a drepturilor de autor.
Acțiuni legale în caz de încălcare a drepturilor de autor
Dacă se descoperă că fotografia a fost folosită fără permisiune, puteți întreprinde mai multe acțiuni, câteva sunt expuse mai jos. O puteți face singur sau cu asistența de la avocat. Deci…
- Notificarea și solicitarea de încetare a încălcării: Începeți prin a trimite o notificare formală părții care a încălcat drepturile de autor. Cereți încetarea utilizării și posibila negociere pentru acordarea unei licențe retroactive.
- Cerere de despăgubiri: Are sens dacă încălcarea drepturilor de autor a cauzat pierderi financiare. Puteți iniția o acțiune legală pentru recuperarea daunelor. Potrivit Legii nr. 8/1996, titularul drepturilor de autor poate cere daune morale și materiale.
Protejarea drepturilor de autor asupra fotografiilor în era digitală este o provocare. Pentru asistență juridică privind protejarea drepturilor de autor puteți apela la Petrea & Asociații SCPA.
Măsuri simple și concrete de protecție pentru copyright
Cum aplicați măsurile de protecție recomandate de avocat Răzvan Petrea? Referitor la rezoluția imaginilor, dacă faceți fotografii cu dispozitive digitale (inclusiv telefonul mobil) prima etapă este să nu le postați direct cum le descărcați. Imaginile pe care obțineți sunt în general mari. Adică au dimensiuni de mii de pixeli. După ce le-ați luat din aparatul foto sau din telefonul mobil treceți-le printr-un editor foto. Unul ușor de folosit (și gratis) este cel oferit de IrfanView.
O altă operațiune pe care puteți să o faceți este să adăugați sau modificați meta datele imaginii. Fiecare fișier digital ar trebui să conțină date cu numele autorului, adresa url de copyright, adică unde ați postat-o prima oară. În general, ar trebui să introduceți acele informații care îi vor fi de folos oricărui avocat pentru a lucra în interesul dvs. Aceste date le puteți face și cu IrfanView dar și cu editoare mai complexe. Într-o anumită măsură o puteți face și cu Windows Explorer din computerul dvs. Adică mouse dreapta, proprietăți…
Ce nu (prea) știu avocații…
Înainte vreme, un avocat avea sarcina mai ușoară de a dovedi că paternitatea fotografiei este sau nu a clientului său. Se prezenta negativul! Acum, în era digitală, lucrurile au devenit mai complicate. De exemplu, fotografia realizată cu telefonul mobil este din start protejată de legea copyright-ului. (Vezi mai sus ce spune avocatul Răzvan Petrea). Or, în aceste condiții, îndemnurile de a vă bloca localizarea făcută cu Google atunci când faceți fotografii cu telefonul mobil nu este tocmai fericită. Să explicăm.
Prin construcția lor, telefoanele mobile (și aparatele foto digitale) scriu în fișierul imaginii digitale așa numitele date de tip EXIF și/sau IPTC. Pe scurt, acestea se referă la aspectele tehnice ale imaginii, cine a făcut fotografia, unde… Dacă vreți, scrierea acestor date poate fi dezactivată sau făcută să fie inofensivă. Existența lor însă, poate descuraja pe un eventual utilizator al drepturilor dvs și oferă mare ajutor oricărui avocat specializat în copyright.
Așadar, dacă faceți parte dintre aceia care se panichează cu expresii de genul „vai de mine, intimitatea mea, nu-mi dau datele”, dezactivând scrierea fișierelor EXIF și IPTC, înțelegeți desigur că nu veți putea deveni un „foto-mobil”. Sau, veți plăti onorariu unui avocat care foarte greu vă poate ajuta într-un litigiu de copyright.