În orice afacere aveți nevoie de trei funcții esențiale: un avocat, un contabil și omul de marketing. În această ordine. Să enumerăm principalele atribute ale fiecăreia și apoi să dezvoltăm subiectul avocaturii pentru afaceri.
- Un avocat vă va fi util începând cu înființarea firmei dvs. Pornind de la redactarea statutului și relațiile cu ceilalți participanți în mediul de afaceri, asigurarea cadrului legal de funcționare și chiar până la dizolvarea sau falimentul societății.
- Contabilul este cel care vă ține finanțele în palme. Un contabil bun va fi înttdeauna acela care vă dă sugestia cea mai bună de economisire. Cum să faci ca să plătești cât mai puțin impozit, de exemplu. Sau ce cheltuieli sunt eligibile pentru decontare…
- Omul cu marketingul intră în scenă relativ târziu. Făr el însă nu veți putea lucra, nu veți fi cunoscut, nu veți descoperi oportunitățile de promovare. O mică observație. Dacă impactul avocatului și al contabilului este să spunem imediat, marketingul are nevoie de un mic avans. Adică, pentru a vă promova business-ul trebuie să începeți cu ceva timp înainte. Propagarea în mediul online se face puțin mai lent decât înregistrarea actelor și viramentul capitalului. De aceea aveți nevoie de un mic avans în acest sens.
Serviciile avocațiale. Înființarea și funcționarea societăților
Primul contact pe care ar trebui să-l aveți cu un avocat ar trebui să fie la redactarea statutului societății dvs. Aici mai contează și de complexitatea activității dvs. Dacă vreți să înființați un SRL pentru o firmă de taximetrie, de exemplu, este posibil să vi se potrivească un șablon de statut pe care să-l descărcați de pe internet. Sau să vă lăsați în seama funcționarilor de la registrul comerțului, acolo unde depuneți actele.
Actul constitutiv al unei societăți comerciale
Actul constitutiv este cel mai important document necesar pentru infiintarea unui SRL. Acesta trebuie sa cuprinda datele de identificare ale asociatilor firmei, rolul detinut de acestia si informatii despre sediul social. Totodata, trebuie trecute:
●Numele firmei;
●Informatii despre capitalul social;
●Partea atribuita fiecarui asociat la beneficii si pierderi;
●Aportul asociatilor;
●Semnaturile asociatilor;
●Obiectul principal de activitate al firmei;
●Obiectele secundare de activitate;
●Datele de identificare ale primilor cenzori – doar in cazul SRL-urilor care au mai mult de 15 asociati;
●Date despre sediul social;
●Informatii despre sediile secundare, sucursale, agentii etc. (daca este cazul);
●Durata societatii;
●Modul de dizolvare a societatii.
Dacă firma dvs este una mică, foarte probabil că v-ar fi suficient șablonul prezentat mai jos. Deși, sincer, tot vă recomandăm să consultați un avocat specializat în înființări de firme.
» Model de act constitutiv pentru un SRL cu asociat unic
Pâinea pentru avocații de business este la înființarea-funcționarea societăților comerciale
Însă dacă aveți un business ceva mai complex, unde rigoarea actelor și structura de organizare este mai pretențioasă, un avocat care se ocupă de înființarea de firme v-ar fi mai util. Cu care să stabiliți fiecare detaliu al afacerii. Și o să vă felicitați mai târziu pentru această alegere, atunci când vă veți lovi de probleme contractuale, de organizare și funcționare.
Oricum, important este să aveți oricând acces rapid la serviciile unui cabinet de avocatură. Și dacă se poate să fie mereu aelași. Permanența serviciilor unui avocat o stabiliți dvs în funcție de complexitatea și frecvența de apariție a necesitățiilor serviciilor juridice.
Rolul unui avocat în funcționarea afacerii dvs
Utilitatea și frecvența serviciilor oferite de avocați se stabilește doar în funcție de specificul și structura activității dvs. Ele diferă substanțial între cele de care are nevoie un cabinet medical și cele necesare de un dezvoltator imobiliar sau o firmă de construcții industriale. Astfel:
- Avocatul vă redactează, supravevghează și execută contractele încheiate de firma dvs cu clienții, asociații sau partenerii de afaceri.
- Serviciile avocațiale vă dau liniște în ceea ce privește relațiile cu proprii angajați.
- Vă reprezintă în orice litigiu, respectiv în fața instanelor de judecată sau contribuie la medierea conflictelor.
- Prin angajarea serviciilor unui cabinet de avocatură vă puteți administra afacerea și patrimoniul, respectiv prin fuzionare, infuzie de capital, intrare-ieșire de acționari, modificare de statut. Avocatul specializat în dreptul societar vă poate sfătui pentru cea mai bună opțiune la un moment dat în funcție de schimbările legislative.
- Doar prin serviciile juridice specifice puteți obține recuperarea datoriilor sau executarea creanțelor. Un avocat specializat vă „dirijează” în legislație și vă dă cea mai bună opțiune în situații de insolvență sau faliment.
Cât costă avocații specializați în business
Este dificil de estimat costurile pe care le puteți avea. Aceasta depinde de complexitatea afacerii dvs. Tarifele, comisioanele, onorariile sunt în funcție de numeroși factori, specifici fiecărui avocat sau tip de serviciu.
O mică paranteză: piața serviciilor de avocatură de business din România este încă mică. În comparație cu cea mondială, evident. Ca regulă: cu cât este o țară mai dezvoltată, mai stabilă și mai influentă, cu atât avocații de acolo câștigă mai bine. (Vezi 17 Highest Paying Countries for Lawyers)
O soluție recomandată ar putea fi însă și contractarea unor servicii juridice periodice. Acestea, asemănătoare abonamentelor, vă pot oferi siguranță în mod permanent. Însă, cum am spus mai sus, totul este în funcție de complexitate și volum de lucru.
Alegerea unui birou de avocatură pentru afacerea dvs
Lumea avocaților de business este acoperită de discreție. Mai mult decât în alte domenii. În general, ca să ajungeți să beneficiați de astfel de servicii avocațiale vă trebuie și puțin fler. Ascultați, observați, citiți. Culegerea de informații este o metodă bună. Poate cea mai potrivită soluție de a găsi un avocat bun pentru afacerea dvs.
Vă sugerăm ca înainte de a contracta astfel de servicii să studiați cât puteți referințe. De cele mai multe ori acestea nu snt publice. Cele care ajung în presă sunt deja semne de rău augur și dacă există referințe negative despre cineva în paginile ziarelor, e cazul să stați deoparte. Regula este să căutați orice informație care v-ar putea fi de folos despre reputația și profesionalismul unui avocat.
Avocatura de business nu se face cu prieteni.
Consultați și indexul nostru de avocați din paginile Avocatim.
Referințe, informații, resurse juridice
» O sursă bună de informații din domeniul avocaturii de business din România ar putea fi și BizLawyer. Este un portal dedicat de unde vă puteți inspira și puteți fi în permanență la curent.
» Avocat sau mediator? Ce diferență este între aceste două profesii juridice
» Topul celor mai bune cinci țări cu salariile cele mai mari pentru avocați
» Cât câștigă un avocat în România
» Cum devii avocat în România și ce faci pentru a avea succes
» Un site care oferă servicii de promovare inclusiv pentru avocați