Avocați de succes: Amal Clooney în dreptul internațional

Amal Clooney avocat
Amal Clooney avocat drept internațional - Foto credit: UK Mission to the UN Ne, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Amal Clooney este avocat cu cetățenie britanică și de origini libaneze. Absolventă a Universității din New York, poate practica avocatura atât la New York cât și la Londra. Însă, este cunoscută și pentru cazurile pe care le-a avut la tribunalele internaționale de la Haga, respectiv Curtea Penală Internațională și Curtea Internațională de Justiție.

Specializarea lui Amal Clooney sunt cazurile care implică drepturile omului și dreptul internațional. Ca avocat, ea are o excelentă colaborare cu organizația Nadia’s Initiative cu care a și repurtat câteva succese remarcabile. Este vorba de organizația deținută de Nadia Murad, laureată a Premiului Nobel pentru pace în 2018. Aceasta din urmă a fost recent la Timișoara, unde și-a pledat cauza de luptă pentru apărarea drepturilor femeilor precum și condamnarea membrilor ISIS pentru crime și genocid.

Avocata Amal și activista Nadia reușesc condamnări ale ISIS

Nadia Murad, activista drepturi femei, laureata a premiului Nobel pentru Pace 2018
Nadia Murad

Amal Clooney ca avocat și Nadia Murad reclamant explică de ce luptătorii ISIS trebuie aduși în fața justiției și condamnați pentru genocid. (Vezi Lawyer Amal Clooney says she and Nadia Murad are fighting to put ISIS on trial for war crimes and genocide). Construcția spețelor se axează în principal pe genocidul practicat împotriva minorității yazidi din Irak.

Condamnarea teroriștilor se poate face în Irak, chiar și împotriva populației yazidi, dar nu de genocid. Amal Clooney spune că, din punct de vedere juridic, al unui avocat, aceste cazuri trebuie judecate, trebuie făcute dosare, trebuie popularizate. De ce? Este o problemă pe care au avut-o oamenii și cu nazismul după al doilea Război Mondial. Dar și cu masacrele regimului Miloșevici, ca să venim mai aproape în timp.

Orice avocat, orice judecător sau procuror trebuie să scoată în evidență genocidul. Pentru că dovezile încep să se piardă, oamenii au tendința să-ncerce a uita.

Tandemul dintre jurista Amal Clooney și militanta Nadia Murad, ea însăși o vitimă a violenței ISIS a dat deja roade. Astfel, acestea au reușit să obțină până cum condamnări la închisoare pentru teroriști ISIS. Pedepsele au fost dictate de tribunale penale din Germania şi reprezintă o premieră.

» German court hands down second genocide conviction against ISIS

În calitate de avocat, Amal Clooney eliberează ziaristul egiptean Mohamed Fahmy

ziarist Mohamed Faym de la Al Jazeera
Mohamed Fahmy ziarist de la Al Jazeera

Reporterul egiptean Mohamed Fahmy, de la Al Jazeera, a fost acuzat (pe nedrept) de către autoritățile egiptene de sprijin al organizației Frăția Musulmană. Amal a reușit să demonstreze că dimpotrivă, ziaristul nu doar că era echidistant, ci chiar avea convingeri care nu-l situau deloc în tabăra teroriștilor. Acesta, fiind și cetățean canadian a fost în cele din urmă eliberat iar acuzațiile au fst retrase. Vezi Mohamed Fahmy’s lawyer Amal Clooney says Canada has formally applied for a pardon

Amal Clooney este adesea pe nedrept acuzată ca fiind beneficiara une publicități imense. Reclama i s-ar datora căsătoriei cu actorul american George Clooney. Trebuie însă spus că Amal avea o carieră în avocatură încă înainte de a-l cunoaște pe actorul american. Prin urmare, ar fi nedrept să-i umbrim succesele obținute în instanțe.

Foto pentru Mohamed Fahmy: Chatham House, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Citește și:

» Amal Cooney pe wikipedia

» Amal Clooney

» Două ore cu Nadia Murad

» Ce este un avocat digital

» Cum ajungi avocat în România și ce faci ca să ai succes

cauta un avocat in Timisoara